Zorg

Endometriose: gruwelijke menstruatiepijn

De maandelijkse bloeding is toch al een taboe. Maar klagen over hevige pijn bij de ongesteldheid is helemaal not done. “Het zijn vaak grúwelijke menstruatiepijnen”, weet gynaecoloog dr. Arnold Simons van het UMCG.Endometriose
“Vaak moet ik patiënten duidelijk maken dat het echt een ziekte is en niets om je voor te schamen.”

Zeker een op tien vrouwen heeft Endometriose

De ziekte heet endometriose en het komt bij zeker één op de tien vrouwen voor. “Volgens sommigen misschien wel 30 procent van de vrouwen, het hangt er van af hoe erg je het hebt”, vervolgt Simons. “Waarschijnlijk hebben alle vrouwen het in enige mate maar werkt hun afweersysteem het weg.”

De menstruatie

Tijdens elke menstruatiecyclus wordt de binnenkant van de baarmoeder opnieuw bekleed met slijmvlies. Als de vrouw niet zwanger wordt, wordt dat slijmvlies afgestoten en komt het in stukjes en brokjes naar buiten: de menstruatie.

Het menstruatiebloed met cellen van het slijmvlies sijpelt ook via de eileiders de buik in. Als die cellen nog leven, kunnen ze zich hechten aan het buikvlies en organen zoals de eierstokken, blaas en darmen.

“Het gedraagt zich buiten de baarmoeder net als daarbinnen”, legt Simons uit. “Elke maand gaan die stukjes slijmvlies mee-menstrueren. De bloedinkjes die dan ontstaan worden door het lichaam opgeruimd maar er ontstaan wel littekentjes en de slijmvliescellen blijven gewoon zitten en gaan elke maand weer meemenstrueren.

Endometriose

Endometriose

Soms ontstaan uit die littekens gezwellen die de darmen, blaas of andere organen helemaal kunnen vervormen. In de eierstokken kunnen ze cystes vormen, holtes die soms wel 12 centimeter groot worden.”

Het leidt tot verschrikkelijke pijnen. Maar het lastige is dat veel dokters de ziekte niet herkennen. “Ik spreek nog steeds huisartsen of zelfs gynaecologen die beweren dat zij nooit endometriose zien”, zegt Simons. “Dat kán dus niet. Het gevolg is wel dat vrouwen helemaal wanhopig kunnen worden.”

Behandeling Endometriose

Behandeling van de ziekte kan met pillen of operaties. De gewone anticonceptiepil, of speciale progestagenen met eenzelfde effect. De vrouw moet dan niet na drie weken stoppen maar gewoon doorslikken. “Zij moeten zo weinig mogelijk menstrueren, dan kan er ook geen slijmvlies in de buikholte komen.”

Een mirena-spiraaltje werkt ook een beetje, want vaak gaan vrouwen daar niet of minder door menstrueren. Maar de al aanwezige endometriose blijft gewoon doorgroeien. Als er al kleine of grote gezwellen in de buik zijn, kunnen die weggehaald worden met een operatie. Er is alleen een flinke wachtlijst voor zulke operaties.

Endometriose en onvruchtbaarheid

Vaak gaan vrouwen pas met hun ziekte naar de dokter als ze niet zwanger kunnen worden, doordat de endometriose de voortplantingsorganen heeft aangetast. In dat geval zitten vrouw en arts met een dilemma. “De enige manier om op natuurlijke wijze zwanger te worden, is een tijdje geen pil of spiraaltje gebruiken. Maar dan krijgen ze weer die helse pijnen en raken de organen weer extra aangetast.”

Voor vrouwen met klachten is er een Endometriose Stichting.

Dit arikel is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

 

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht