Beweging

Shirtkleur kan uitslag van voetbalwedstrijd beïnvloeden

De kleur van voetbalshirts bepaalt in belangrijke mate hoe goed (of slecht) medespelers worden gezien. Hoe beter voetbalspelers elkaar op het veld kunnen vinden, hoe groter de kans op een goed resultaat. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc en twee voormalige middelbaar scholieren in een artikel dat is gepubliceerd op 10 juli in het Journal of Sports Sciences.

blessure

De invloed van shirtkleuren in de sport is al vaak onderzocht, dikwijls met tegenstrijdige resultaten. Volgens sommige onderzoekers heeft het team dat rode shirts draagt bijvoorbeeld een psychologisch voordeel, dat kan meespelen in de einduitslag. Terwijl weer andere onderzoekers zo’n effect niet kunnen aantonen.

Waarneming

Tijdens een Champions League wedstrijd op televisie in 2013 waren de spelers maar moeilijk te zien. Het bracht Joris Olde Rikkert en Vincent de Haes, toen nog scholieren op het Kandinsky College in Nijmegen, op het idee om de zichtbaarheid van de voetbalshirts te bestuderen. Ze keken dus niet naar het psychologische effect, maar namen de waarneming als uitgangspunt.

Aanvankelijk onder begeleiding van een aantal docenten, maar na verloop van tijd onder begeleiding van enkele wetenschappers van het Radboudumc, die nu ook medeauteurs van het onderzoek zijn: oogarts Thomas Theelen van de afdeling Oogheelkunde, Annemiek Barsingerhorn van Cognitive Neuroscience en Marcel Olde Rikkert, naast geriater ook verbonden aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en gedrag.

voetbal1

Illustraties: Video-stills van ‘dummies’ in verschillende kleuren

Wit zichtbaarder dan groen

De jonge onderzoekers deden vier experimenten, waarvan twee uitgebreid in het artikel in het Journal of Sports Sciences worden besproken.  Allereerst  toonden ze met zelfgemaakte animatievideo’s aan dat proefpersonen hun medespelers beter zien in een wit shirt, vergeleken met een groen shirt.

Daarnaast maakten ze aannemelijk dat dit alles ook echt effect kan hebben in het profvoetbal. Ze analyseerden van tien prof clubs (Feyenoord en negen clubs uit de Premier League) de wedstrijduitslagen in relatie tot hun shirtkleur over de afgelopen 17 jaar. Voor Manchester City en Newcastle United werd een duidelijke relatie gevonden tussen de shirtkleur en hun voetbalresultaten. Shirts met een hoog contrast ten opzichte van de omgeving, kunnen de aanvalskracht van primair ingestelde voetbalteams inderdaad vergroten.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht