Zorg

Claims tegen ziekenhuizen om foute implantaten 

Vier ziekenhuizen en privéklinieken wachten schadeclaims omdat ze bij vrouwen omstreden PIP-borstprotheses hebben geplaatst. Slachtoffers stellen hen aansprakelijk voor het gebruik van ongeschikte siliconen. SAP Advocaten stapt namens de vrouwen naar de rechter.

Pip

Tot nu toe weigeren ziekenhuizen en hun verzekeraars aansprakelijkheid te erkennen. Ze verschuilen zich achter een wetclausule, waarvan de wetgever gezegd heeft dat het ‘onredelijk’ kan zijn om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Deskundigen zeggen dat die regel gedateerd is. Bovendien kunnen slachtoffers nergens schade verhalen nu de Franse producent PIP en de Nederlandse importeur Rofil failliet zijn. SAP Advocaten wijst erop dat het in deze procedure niet gaat om de schuldvraag. ,,Het is een principezaak,” zegt letselschadeadvocaat June van Oers.

,,Patiënten zijn onwetend en gaan af op de informatie van de arts. Ze vertrouwen erop dat die kennis van zaken heeft en een goede afweging maakt over het gebruik van medische hulpmiddelen. Het is redelijk om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor deze implantaten heeft gemaakt.” De implantaten van de Franse producent Poly Implant Prothese (PIP) hadden een verhoogd risico op scheuren en lekken. De producent gebruikte illegale siliconen met industriële gel, in plaats van medische siliconen.

Van Oers: ,,Vrouwen is verteld dat de implantaten veilig waren. Een enkele keer hebben ze expliciet gevraagd om prothesen met zoutoplossing. Jaren later bleek dat ze implantaten met industriële siliconengel hadden gekregen.” Veel vrouwen kampen met ernstige gezondheidsklachten doordat de siliconenresten zich door het lichaam heeft verspreid, zoals ontstekingen, gewrichtspijn, vermoeidheid,verstopte lymfeklieren en een verhoogd risico op auto-immuunziekten.

In Nederland liepen naar schatting 1100 tot 1400 vrouwen met PIP-implantaten. De inspectie verbood de prothesen en riep vrouwen op ze preventief te laten verwijderen. In veel gevallen vergoedden zorgverzekeraars de hersteloperaties, maar ze willen die kosten op de ziekenhuizen verhalen. De vrouwen voelen zich gesteund door een tussenvonnis van het Gerechtshof in Den Bosch, november vorig jaar. Het hof vindt dat een kliniek alle schade als gevolg van de PIP-implantaten moet vergoeden, ongeacht of ze wist dat de prothesen slecht waren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht