Zorg

Bloeddruk-pil isradipine tegen verslaving

Onderzoekers van de universiteit van Texas hebben ratten met succes behandeld voor een alcohol- en drugsverslaving door ze een bloeddrukverlagend medicijn te geven.

bloeddruk

Het gaat om een middel dat al goedgekeurd is. Het medicijn werd getest op ratten die hadden geleerd drugs of alcohol te gebruiken in een witte of zwarte kamer.

Isradipine

Ratten die een keuze mochten maken, kozen altijd voor de kamer die ze met hun verslaving associeerden. Nadat de ratten een hoge dosis van het bloeddrukverlagende middel isradipine hadden gekregen, hadden ze geen voorkeur meer voor een van de kamers. De onderzoekers vermoeden dat de herinneringen aan de verslaving niet alleen worden onderdrukt, maar mogelijk zelfs zijn uitgewist.

Isradipine blokkeert zogeheten ionkanalen die in de bloedvaten en in de hersenen voorkomen. Het middel lijkt het brein enigszins te herprogrammeren. Een probleem bij gebruik van het medicijn als afkickmiddel is dat het ook in dat geval de bloeddruk verlaagt. Om te voorkomen dat deze te veel zakt, is het nodig om middelen te gebruiken die de bloeddruk weer verhogen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht