Zorg

Alarm tandartsen om rotte gebitten kinderen

Naar schatting 40.000 jonge kinderen tussen twee en zeven jaar hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dat komt zaterdag naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws.

snoep, gebit, tanden, zoet, gaatjes, melktanden

Hoe verzorg ik een melkgebit (Foto: NDC Mediagroep)

Tandartsen komen allerlei ellende tegen, variërend van dikke lagen plak, etensresten tot afgebrokkelde en tot stompjes afgesleten tanden. Ook zien ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de kindermonden. Een kwart van de tandartsen zegt kinderen te moeten doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg.

Oorzaak van de gebitsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook ’s avonds en ’s nachts nog een flesje sap of ‘pyjama-papje’ geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan, aldus RTL. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze er pas naartoe als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.

Aan het onderzoek deden 66 tandartsen mee. Zij meldden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing. Op basis daarvan komt tandartsenorganisatie KNMT landelijk op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten. Volgens de KNMT concentreren de problemen zich in de grote steden en sociaal zwakkere regio’s in Nederland.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht