Zorg

Endometriose: “Joh, zware menstruatie hoort bij het vrouwzijn’

 Zelfs toen de gynaecoloog in een streekziekenhuis haar ernstige klachten hoorde, ging er bij de arts geen lichtje branden. “Joh, zware menstruatie hoort gewoon bij het vrouwzijn’, zei de gynaecoloog. Hij herkende de endometriose niet.

 

 

Endometriose
Pas toen hij bij een standaardonderzoek een cyste van 13 centimeter in haar eierstok vond, kwam hij met de optie dat het wel eens endometriose kon zijn.

Onvruchtbaarheid door Endometriose

De 31-jarige Selma Vellinga zal waarschijnlijk geen kinderen kunnen krijgen. Ze heeft twee zware operaties doorstaan maar zal haar leven lang last blijven houden van haar ziekte. “Voor mijn vriend is het ook zwaar geweest, machteloos toekijken hoe zijn vriendin pijn lijdt, voor mij zorgen en het dan ook nog nooit goed doen omdat ik door alle hormonen last had van stemmingswisselingen . Veel relaties komen onder druk te staan.”

Endometriose

Selma’s verhaal is een klassiek voorbeeld van endometriose. Van haar eerste ongesteldheid als pubermeisje had ze verschrikkelijk veel last, en dat bleef telkens zo. “Het was heel pijnlijk. De huisarts dacht dat de pil misschien hielp. Helaas bleef de pijn en kreeg ik last van de hormonen. Ik stapte over van de ene pil naar de andere, met de nodige pijnstillers, maar iedere stopweek was ik weer verschrikkelijk ziek van de menstruatie.

Verwijderen van cyste

Zelf kan ik het helaas niet vergelijken, maar ik hoor van vrouwen met endometriose die zijn bevallen, dat de pijn vergelijkbaar is met persweeën.” In het streekziekenhuis werden de cyste, een eierstok en eileider weggehaald.

Volgens de arts was het daarmee klaar. “Omdat ik er geen goed gevoel over had, ben ik naar het VU medisch centrum gegaan voor een second opinion. Daar bleek uit het opgevraagde operatieverslag dat er tijdens de operatie ook al een plek aan mijn baarmoeder en andere eierstok zat. Alleen hadden ze daar niets aan gedaan.”

Ze besefte dat ze met één eierstok en endometriose minder kans had om zwanger te raken. Samen met haar vriend en in overleg met de arts besloot ze het toch te proberen. “Daarvoor moest eerst mijn spiraaltje weg. Ik werd daarna zó verschrikkelijk ongesteld, mijn lichaam reageerde zó heftig, dat het meteen helemaal mis was. Na één menstruatie had ik twee cystes aan mijn overgebleven eierstok, plekken op mijn blaas en een plek in mijn schede.”

Endometriose

Selma Vellinga

Tweede operatie endometriose

Voor de tweede keer werd ze geopereerd, nu in Amsterdam. “Ik ben redelijk hersteld maar ze denken dat ik er altijd last van blijf houden. Ik volg een streng dieet vanwege mijn darmen, die door littekens en verklevingen gevoelig zijn.

Mijn energieniveau is laag doordat mijn lichaam continu aan het strijden is tegen de ziekte.” Naast de pijn en verdriet heeft de ziekte haar ook positieve dingen gebracht.

“Ik haal veel voldoening uit mijn werk voor de EndometrioseStichting. Ik hoop dat de ziekte bekender wordt bij huisartsen, vrouwen en jonge meiden. Als je er op tijd bij bent, kan je hopelijk veel ellende bespaard blijven.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht