Zorg

Feiten en cijfers over dementie

Dementie is een verzamelnaam van meer dan vijftig ziektes. De ziekte van Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm.

oud, bejaard, bejaarde, bejaarden, bejaardentehuis, bejaardenhuis, senior, pensioen, dementie, dement

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

  • Nederland telt op dit moment ruim 260.000 mensen met dementie, meldt patiëntenvereniging Alzheimer Nederland. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal patiënten de komende decennia flink stijgen: in 2040 zal ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar.
  • Dementie begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen. Naar mate de ziekte vordert verliest de patiënt steeds meer vaardigheden en zal uiteindelijk volledig afhankelijk zijn van anderen.
  • Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Volgens Alzheimer Nederland is de kans bij vrouwen is nog groter. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de bevolking een vorm van dementie. Behalve de leeftijd kunnen ook erfelijke factoren en bepaalde leefstijlgewoonten een rol spelen.
  • De belangrijkste risicofactoren die de kans op dementie vergroten zijn roken, weinig bewegen, depressie, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en lage mentale activiteit.
  • Uit onderzoek blijkt ook dat het nooit te laat is om te beginnen met een gezondere leefstijl. Zo hebben ex-rokers van 65 jaar en ouder dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht