Zorg

Opnieuw roze lintje borstkankerzorg voor MCL

Het Oncologisch Centrum Leeuwarden, onderdeel van het MCL, voldoet aan de normen die de Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Medisch Centrum Leeuwarden ontvangt daarom het Roze Lintje Borstkankerzorg 2015. De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Via de Monitor (www.monitorborstkanker.nl) zijn alle gegevens in te zien.

MCL, Ziekenhuis, Leeuwarden

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft op 21 juli 2015 aan 78 van de 89 ziekenhuizen in Nederland een roze lintje toegekend voor de zorg die deze ziekenhuizen bieden aan patiënten met borstkanker.

Hoe kom je in aanmerking?

De Monitor Borstkankerzorg meet gedurende het jaar welke borstkankerzorg ziekenhuizen leveren en hoe patiënten die ervaren. Om voor een lintje in aanmerking te komen moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal verplichte criteria. Daarnaast moet een ziekenhuis voldoen aan ten minste zes van acht aanvullende criteria.

Het MCL voldoet aan de strenge criteria van de BVN. Het MCL werkt met een deskundig multidisciplinair team, waarin o.a. vertegenwoordigd zijn: in borstkanker gespecialiseerde chirurgen, internist-oncologen, radiologen, radiotherapeut-oncologen, een patholoog en mammacare-verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Tevens zijn de plastisch chirurg en de geneticus lid van het multidisciplinaire team. De BVN hanteert ook criteria op het vlak van de kwaliteit van de ingreep, de snelheid waarmee een ingreep kan plaatsvinden en de mogelijkheid tot directe borstreconstructie. Ook de goede psychosociale begeleiding van de patiënt door een vast aanspreekpunt is voor MCL én voor de BVN een belangrijk aspect.

Mamapoli

De mammapoli is een onderdeel van het Oncologisch Centrum Leeuwarden in het MCL. Patiënten die door de huisarts zijn verwezen met een ‘knobbeltje in de borst’ ondergaan alle noodzakelijke onderzoeken op één dag: lichamelijk onderzoek, een mammografie en/of echografie en een eventuele punctie. Patiënten horen dezelfde dag nog de uitslag van het onderzoek, en indien mogelijk wordt direct een behandelplan voorgesteld.

Borstkanker

Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 14.000 vrouwen borstkanker en bij 1.900 vrouwen een voorstadium van borstkanker vastgesteld. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Jaarlijks zijn dat er landelijk ongeveer 100. In het MCL worden gemiddeld 250 nieuwe patiënten per jaar behandeld. De afgelopen decennia zijn de behandelmogelijkheden van borstkanker enorm uitgebreid, waardoor de overleving aanzienlijk is verbeterd. Na 10 jaar is 75% van de patiënten nog in leven.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht