Zorg

Handige maar toch niet zo handige apps – Marielle de Vries

Ik was er een beetje zat van. Het dagelijkse eten bijhouden in een schrift. Ik sjouwde het  iedere dag overal mee heen en haalde het braaf tevoorschijn op de momenten dat ik net gegeten had. Er moest toch een betere manier zijn om het dikke ding niet overal mee heen te hoeven zeulen. Er was vast een handige app om dit bij te houden.

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Dus ging ik afgelopen weekend in de Play store van mijn telefoon op zoek naar een nieuwe gratis app waarop ik mijn eten en mijn gewicht kon invullen. De eetmeter van het voedingscentrum kende ik al. Die gebruikte ik al langer.  Maar die vind ik irritant. Je kunt zowel via de computer als op je telefoon je eten invoeren. En je gewicht. Om de daling ervan bij te houden deed ik dat elke keer braaf. Nu geeft de eetmeter ook goede adviezen, wanneer je je gewicht invult. Maar het is altijd hetzelfde advies. Op de telefoon krijg ik te lezen dat ik niet moet vergeten om ook vitamines en mineralen binnen te krijgt.

Eetmeter

Wanneer ik het op de computer invul staat er. Je bent veel te zwaar voor je lengte. Daardoor heb je een veel grotere kans op bepaalde ziekten, dan mensen van dezelfde leeftijd met een lager, gezond gewicht. Het is dus heel belangrijk voor je gezondheid om af te vallen. Een aantal kilo minder levert al gezondheidswinst op. Neem contact op met je huisarts. Hij of zij weet waar je terecht kan voor hulp hierbij. De eerste keer dat ik het invulde had ik een bmi van 42,7. Morbide obesitas. Inmiddels is mijn bmi met meer dan vijf punten gedaald. Maar elke keer als ik het invul, krijg ik nog steeds de opmerking: Zoek hulp. Soms schreeuw ik tegen de computer of telefoon: ‘Ja, wat denk je dat ik aan het doen ben? Zie je dan niet de daling?’ Eetmeter is inmiddels van mijn telefoon verwijderd en op de computer log ik er ook niet meer in.

Eetdagboek

Eetdagboek

Dus vorige week maar op zoek gegaan naar een nieuwe app. My Fitness Pal, Pacer en een water drink app. Pacer hoort mijn stappen te tellen, maar heeft er inmiddels de brui aan gegeven. Die is verwijderd. My Fitness Pal was best handig. Je kon de streepjescodes van producten scannen, zodat je die niet hoefde in te vullen. Alleen was de rest veel te bewerkelijk, dus exit My Fitness Pal. En de waterdrinkapp was ook geen succes. Die ging constant af met een irritant geluidje om vervolgens te vragen of ik wel gedronken had. Zo handig als ik dacht dat een app zou zijn, zo bedrogen kwam ik uit.

Ik ben inmiddels weer overgestapt op mijn schrift. Lekker met de hand een paar minuten de tijd nemen om mijn eten, beweging en drinken op te schrijven. Wel zo makkelijk.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht