Zorg

Wachtkameretiquette  –  Column Gerdien Boeringa

Waarom moet je bij de ingang van het Medisch Centrum Leeuwarden door een vreselijk langzaam en nog slomer vooruit sukkelende draaideur? Dit ding irriteert mij, ik heb altijd zin om er een flinke trap tegenaan te geven. Maar doe dit niet! Bij de minste of geringste aanraking van het tussenschot dat de draaideur in compartimenten verdeeld blijft het geheel stilstaan. Zelfs amper vooruit komende mensen die zich voorzichtig schuivend achter een rollator voort bewegen zijn nog te snel. Geregeld komt alles en iedereen dus  stil te staan in die deur. Waarom mogen wij niet op eigen tempo het ziekenhuis in of uit? 
EtiquetteEenmaal binnen stier ik gelijk door naar de poli. Eigenlijk had ik een afspraak om 16.00 maar men belde met de vraag of ik om 13.30 wilde komen. En dat wilde ik wel want het grootste struikelblok is voor mij toch wel de wachtkamer: vre-se-lijk. Zet mij niet in een volle wachtkamer! Het is (nog) rustig om 13.30 al zijn er altijd patiënten die in gesprek gaan over wat ze op dat moment met elkaar delen: het wachten op zich. Wij zitten hier al 20! minuten, die meneer zat er ook al, zij is ook nog eerst en hoe laat bent u aan de beurt?

Hierna volgt het wel en wee over de specialist(en) en ‘ze’ dit en ‘ze’ dat. ‘Ze’ hebben dit vastgezet en ‘ze’ hebben dat eruit gehaald. Heeft iemand een operatie ondergegaan dan is altijd het belangrijkste hoe lang de ingreep geduurd heeft. ‘Ze’ zijn 1½ uur met me bezig geweest. Of  ‘ze’ zijn 3 uur met me bezig  geweest. Hoe langer ‘ze’ met iemand bezig zijn geweest, hoe interessanter. Dan over de pijnstilling.  Is er sprake van Morfine, dan doet andere medicatie er niet meer toe. Iemand die vertelt Morfine te hebben gekregen heeft meer aanzien dan de patiënt die er met een paar Diclofenacjes mee weg kwam. Paracetamollers hoor je dan ook niet. Slachtoffers in wachtkamers hebben het ook graag over verdere ellende, gemopper en alles wat niet goed ging. ‘Ze’ hadden wel of niet dit en dat moeten zien / weten / doen / blabla of ‘ze’ anders.

Dan nu mijn handige tips voor prettig vertoeven in de wachtkamer!

Tip 1. Natuurlijk is praten in de wachtkamer toegestaan. Vertel wat verteld moet worden: van het verkeerd afgezette been van de buurvrouw van een familielid tot de gordelroos en het wachten op de uitslag die maar niet komt. Maar; realiseer u dat niet iedereen geïnteresseerd is in deze verhalen al denkt u –al zoekend naar oogcontact- van wel omdat anderen ook moeten wachten. Praat dus zachtjes.

Tip 1-b. (Facultatieve oefening) Knoop een gesprek aan over góede ervaringen. Waarom bent u blij met ‘de zorg’? Wat gaat goed in het ziekenhuis? Wat maakt dat u uw specialist aanbeveelt?

Tip 2. Al is het zomer en buiten (zeer) warm, kom alstublieft netjes gekleed naar de poli. Kleed u naar de situatie: de specialist zit straks ook niet in korte broek en hemd voor u. Het is prettig als u fris en verzorgd bent. Bent u een aanhang(st)er van kleverige slierten okselhaar: prima maar houd dit voor uzelf. Niet iedereen hoeft dit te zien, laat staan te ruiken. Voor mannen komt hier nog bij: houd borsthaar bedekt. Bierbuiken die binnenkomen met een vanaf de broekriem open geknoopt overhemd: doe dit (allebei) niet. Verder is het gebruik van een lichte au de toilette prima maar vermijd opdringerige en zware geuren ook als u iets anders wilt maskeren. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie Gloria Vanderbilt met incontinentie.

Tip 2-b. Geef oudere dames nóóit het muffe en bedompte Gloria Vanderbilt cadeau! Voor die € 6.95 is er echt wel een ander van harte beterschap-, verjaardags-, kerst- of sinterklaascadeautje te vinden.

Tip 3. Is het lang wachten? Dit is erg vervelend. Maar in Liberia of Birma duurt het pas écht lang  voordat u een dokter te zien krijgt. Bekijk het eens van deze kant, dit relativeert. Er is dan geen reden meer om puffend en mopperend steun te zoeken bij medepatiënten.

Tip 3-b. Tijdschriften die in de wachtkamer aanwezig zijn liggen er al minimaal 2 jaar. Neem dus zelf iets mee zoals een (puzzel)boek, gedeelte van de krant, favoriet tijdschrift of e-reader. Doe een spelletje op de smartphone maar ga niet hardop (zie tip 1) uitgebreid bellen. Houd het bij korte, relevante gesprekken.

Tip 4. Houd de concentratie bij uzelf. Zet uw vragen aan de specialist nog eens efficiënt op een rijtje. Wat heeft u zelf gedaan of kunt u zelf gaan doen om een positieve bijdrage te leveren betreffende uw kwaal en behandeling? Kom los van het wij (ik) tegen ‘ze’-fenomeen. Denk mee, blijf rustig en beleefd, toon respect: dit werkt een prettige arts&patiënt-relatie in de hand wat u ten goede kan komen. Ga niet gelijk op uw strepen staan, u bent niet op bezoek bij uw vijand.

Tip 5. Kinderen. Over dit wachtkamersyndroom binnenkort meer: een methodiek apart.

Overigens was ik zeer content over de specialist. Ik had over haar gelezen en gehoord, zag behoorlijk tegen het bezoek op maar ik voelde me gehoord, gezien en serieus genomen. Aansluitend mocht ik gelijk op de röntgenafdeling even komen ‘proefliggen’ in het MRI-apparaat. Ik weet nu wie, wat, waar, hoe en kan me er zo goed mogelijk op instellen om in een claustrofobisch (nou!) nauwe tunnel te liggen. De oproep voor het onderzoek heb ik inmiddels ontvangen. ‘Ze’ zullen dan zo’n 40 minuten met me bezig zijn. ‘Ze’ willen ook dat ik 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig ben.  Als de schuifdeur bij binnenkomst een beetje opschiet moet dit lukken.

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht