Voeding

Hondsdagen: Zet de koelkast op 4 graden celcius

Het is voor velen de favoriete periode in het jaar: de zomer. Vooral tijdens de hondsdagen – de periode tussen 20 juli en ongeveer 20 augustus – is er veel kans op mooi weer of zelfs tropische temperaturen. De temperatuur van zowel de lucht als van het zeewater liggen relatief hoog.

Binge eating disorder, fastfood, eten, kip

Bron: Flickr/ gigijin

De atmosfeer raakt makkelijk bevochtigd en het resultaat is vaak warm en vochtig weer. Heerlijk weer voor vakantiegangers, maar gevaarlijk weer voor verse levensmiddelen. Tijdens de hondsdagen zijn verse levensmiddelen nog bevattelijker voor bederf, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het is dus zaak om de koelkast op maximaal 4 graden Celsius te zetten, de vriezer op -18 graden. En gebruik de speciale features die op de koelkast zitten om voedselbederf te voorkomen.

Koelkast

Hubert de Haan, director Bosch: “Onze koelkasten zijn uitgerust met allerlei koelfuncties om voedsel langer en beter te bewaren. Tijdens de hondsdagen komt  bijvoorbeeld de functie ‘Superkoelen’ bijzonder goed van pas: verse levensmiddelen worden na aankoop supersnel teruggekoeld. Bij het inladen van de boodschappen blijft de deur van de koelkast vaak lang openstaan, waardoor de temperatuur van de levensmiddelen die er al in liggen omhoog gaat. Met Superkoelen voorkom je dit”. Ook de functie ‘Supervriezen’ biedt veel voordeel tijdens warme dagen. De Haan: “Supervriezen werkt precies zo. De ingestelde temperatuur wordt tijdelijk drastisch verlaagt tot wel -32 graden celcius. Levensmiddelen worden razendsnel ingevroren, waardoor de kwaliteit en veiligheid behouden blijft. Het is vergelijkbaar met een professionele koelcel”.

Temperatuur belangrijk

Wieke van der Vossen, specialist op het gebied van voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “De temperatuur in de koelkast is heel belangrijk. Deze is idealiter 4 graden. Uit onderzoek dat wij hebben gedaan blijkt dat 85% van de Nederlanders überhaupt niet weet wat de temperatuur in de koelkast is. Een kwart van alle koelkasten staat te warm afgesteld. Dit heeft niet alleen bederf, maar ook voedselverspilling tot gevolg. Vooral tijdens warme dagen is het belangrijk dat mensen hun koelkast op de juiste temperatuur afstellen maar ook dat ze de koelkast snel dicht doen: vroegtijdig bederf ligt dan echt op de loer, met alle vervelende gevolgen van dien”.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht