Zorg

‘Ik dacht dat je wel aan de kant zou gaan’- column Mariëlle de Vries

Gymleraren schatten dikke leerlingen in als dom en niet sociaal. Die kop las ik gisteren op het internet. Het was de uitkomst van een onderzoek van de Australische Universiteit van Newcastle en de zin deed mijn nekharen recht overeind staan. Uit het onderzoek bleek dat gymleraren bij voorbaat al denken dat dikke leerlingen slechter zijn in sport. 

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Ze zijn er ook van overtuigd dat dikke kinderen buiten de gymzaal dommer zijn dan hun slankere leeftijdsgenoten en sociaal minder vaardig. Volgens onderzoeker Marita Lynagh is in de ogen van gymdocenten, dik zijn erger dan doodgaan. Een vrij harde bewering. Maar ik snap waar hij vandaan komt.

Als kind was ik gek op voetbal. Wilde graag bij een vereniging, maar dat kon in het dorp waar wij woonden, in de jaren ’80, pas vanaf je veertiende. Dus toen ik eindelijk oud genoeg was ging ik bij de plaatselijke voetbalclub. Een paar maanden later verhuisden we en kwam ik op een nieuwe middelbare school terecht en bij een nieuwe voetbalclub. Ik had als kind nu eenmaal geen hekel aan bewegen. Vond gym de leukste les van de week.

Uitbrander

Wat mijn nekharen recht overeind deed staan, was het feit dat ik herinnerd werd aan mijn gymdocent van drie HAVO. Hij was de eerste die ik ontmoette op mijn nieuwe school en vanaf dag een leek hij een hekel aan mij te hebben. Ik hoop dat het alleen kwam doordat ik een meisje was dat aan voetbal deed, maar diep in mijn hart weet ik wel beter. Ik had overgewicht dus ik kon in zijn ogen niet zoveel. Het feit dat ik tijdens het eerste het beste potje basketbal in de klas een van de topsporters uit de klas tegen de grond werkte, hielp ook niet mee. Dat ik er weinig aan kon doen dat hij vol tegen me op liep en onderuit ging, en ik bleef staan, deed verder niet terzake. De topsporter moest overigens heel hard lachen, toen ik mij uitputte in excuses na de uitbrander van de gymdocent. Zijn antwoord: ‘Dat kan gebeuren als je sport, ik dacht dat je wel aan de kant zou gaan’.

basketball

Vanaf dat moment was ik de pispaal van de docent, evenals een aantal andere forse meiden uit de klas. De jongens liet hij met rust. Als hij een onvoldoende had mogen geven, had hij dat zeker gedaan. Echter op mijn school, mocht dat alleen als de leerling te weinig inzet toonde. En hoe meer de beste man mij kleineerde hoe harder ik mijn best deed. Het hele jaar kon hij mij niet betrappen op een gebrek aan inzet. Dus kreeg ik steevast een 5,5 op elk meetmoment, inclusief de opmerking dat ik harder mijn best moest doen. Het volgende schooljaar had ik een nieuwe docent. En opeens scoorde ik achten op mijn rapport voor gym en werd ik geprezen voor mijn inzet. Ze vroeg zelfs wat ik anders deed dan het jaar ervoor, aangezien mijn cijfers toen twee punten lager waren. Mijn antwoord was: Niks!

Zelfvertrouwen

Gelukkig zijn niet alle gymdocenten zoals de mijne uit drie HAVO. En gelukkig heb ik door hem geen hekel gekregen aan sport en beweging. Want ik vind dat een essentieel onderdeel van mijn dagritme. Maar het heeft me als 15-jarige wel een extra deuk in mijn zelfvertrouwen opgeleverd. Daarom hoop ik dat gymdocenten, die zich betrappen op negatieve vooroordelen tegen leerlingen, het onderzoek lezen en ter harte nemen. Dik staat niet gelijk aan a-sportief of dom.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht