Zorg

Eng, maar het lucht wel op – Column van Mariëlle de Vries

‘Goh, ik ben al een tijdlang niet meer uitgescholden’, zei ik onlangs tegen een vriendin. ‘Ha, je mist het’, lachte ze. ‘Nou niet echt, maar het was wel een leuk onderwerp om over te schrijven.’

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Ik las laatst een aantal columns terug. Gewoon of ik kon ontdekken waarom ik het vorig jaar zo moeilijk vond om af te vallen. Het idee voor dit blog was ontstaan na een vraag van een collega of ik wilde bloggen over hoe het is om dik te zijn. Ik had nu eenmaal morbide obesitas, ook al zag ik dat op dat moment zelf niet zo. Ik maakte genoeg dingen in mijn leven mee die betrekking hadden op mijn omvang. Ik ben nu een dikke vijftien kilo lichter en ik sta anders in mijn leven. Het is gemakkelijker geworden. Hoewel er altijd mensen zijn die mijn gewicht te langzaam naar beneden vinden gaan, kan ik er alleen maar blij mee zijn. En ja ik ga door. In mijn eigen tempo en op mijn manier.

Doe het niet alleen

Het beste advies dat ik iemand kan geven, die af wil vallen is: Zoek een voedingsdeskundige of diëtiste die bij je past. Doe het niet alleen. Zet voor jezelf op papier waarom je af wilt vallen en wees eerlijk tegen jezelf. En vooral: doe het voor jezelf en niet voor een ander. Afvallen is namelijk niet een kwestie van gewoon minder eten en meer bewegen, zoals velen denken. Het is jezelf een andere leefstijl aanmeten en tegelijkertijd jezelf niet alles ontzeggen. Het gaat om de balans. En het is een proces met ups en downs.

En waarom het bij mij mislukte, vorig jaar? Een van de factoren was dat ik dacht dat ik zelf wel wist hoe ik het op moest lossen. Want ik had alles al geprobeerd. Ik had mijn blog, ik had mijn diëtiste en ik had mijn zoveelste dieet. En waar ging het fout. Omdat ik maar wat aanmodderde, zonder de begeleiding die ik nodig had en ik aan het zoveelste dieet begonnen was.

Horten en stoten

Inmiddels ben ik de afgelopen maanden met horten en stoten afgevallen. Omdat ik een voedingsdeskundige heb gezocht die bij me past en ik weet wat ik aan haar heb. Soms stond ik een paar weken stil, dan viel ik weer af en ja soms kwamen er ook een aantal onsjes bij. Zo langzamerhand begin ik mijn nieuwe levensstijl te omarmen. Het patroon wordt steeds natuurlijker en ik hoef er minder over na te denken.

Is je levensstijl aanpassen, gemakkelijk. Nee. Zeker niet als je een geschiedenis hebt van altijd maar diëten. Waar ik vanaf moest was mijn lijngedachte en ik moest weer leren eten. Het is van belang eerst bij jezelf te rade  gaan wat jij wilt en hoe het komt dat je teveel eet, te weinig eet, foute dingen eet of wat dan ook. En dat is het allermoeilijkste. Erkennen dat je het anders wilt en ontdekken wat er ten grondslag ligt aan je overgewicht. Is het aangeleerd eetgedrag, heeft het te maken met emoties of andere onderliggende dingen. En dat is het allerengste. Diep naar binnen kijken en vervolgens bedenken hoe je het wilt veranderen. Maar het lucht wel op.

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht