Beweging

Experience – De hardroker Jacob Stelwagen

Of ik nog weleens iets aan hardlopen doe. Jazeker! Ik heb gerend voor mijn leven. Nooit meer hoef ik verhalen te horen over de oorlog, over hoe erg het was en dat mijn generatie niets heeft meegemaakt. Ik heb op een slagveld gelopen. Ik citeer de bedenkers: “In de ondergrondse Experience ervaar je de oorlog in al zijn hevigheid. Hier voel je de impact van het geweld op jonge jongens die vertwijfeld vechten voor hun leven”. Boem! Met je bloembollen. Kappen met die onzin. Dit is het echte werk.

Airborne

De bedenkers zijn de mensen van het Airborne Museum in Oosterbeek. Het verhaal, het echte verhaal, gaat zo. Om sneller naar Noord-Nederland en (vooral) Berlijn te komen, droppen de geallieerden in september 1944 duizenden parachutisten achter vijandelijke linies. Daar moeten ze bij onder meer Arnhem bruggen bezetten en wachten tot er vanuit het zuiden versterking komt. De meeste bruggen worden opgeblazen voor de bevrijders ze bereiken, maar de grote verkeersbrug bij Arnhem krijgen ze wel in handen. De beloofde en zwaar gewenste versterking komt nooit. De plannenmakers zien een paar sterke pantserdivisies aan voor een handjevol kreupele, oude krijgers. Foutje. Kan gebeuren. Duitsers heroveren de brug, geallieerden vluchten weg in de richting van Oosterbeek, Arnhem wordt grotendeels geëvacueerd. Duizenden slachtoffers (burgers en soldaten) blijven achter.

Ik was nog nooit achter de linies gedropt, ik had ook nog nooit een brug veroverd om daarna dagenlang te wachten op eten en manschappen. Dat wilde ik. Waarom? Andere mensen houden van vliegreizen of cavia’s en die vind ik dan weer angstaanjagend. Ieder zijn ding. Voor €8,50 kreeg ik mijn zin. Tijdens de Airborne Experience ging een wereld voor me open. Ik dacht dat ik wel het een en ander wist over de Tweede Wereldoorlog, maar ik was een leek.

De dropping vindt plaats in een kelder. Drie trappen moet ik af voordat ik aan de achterkant het vliegtuig instap. Met de lift kan ook, maar ik ben een bikkel. Drie tellen later loop ik met de handen in de zakken aan de zijkant het vliegtuig weer uit. Van mijn hoogtevrees merk ik niets. Er ligt een loopplank klaar. Bijna bots ik tegen een mevrouw met een Bugaboo Buffalo aan. Moeder en kind zijn blijkbaar ook achter de linies gedropt. Ik scharrel de eerste meters in het slechte licht achter haar aan, zodat zij de eerste kogels kan opvangen. We onderscheiden een lege jeep, veel foto’s aan een muur en een lange gang voor ons. Aan het eind van die gang ben ik moeder en Bugaboo al kwijt. Ik kijk voorzichting om het hoekje. Natuurlijk, risico van het vak, maar ik zie het niet zitten om als beginnend parachutist al na twintig meter met een gat in mijn voorhoofd te eindigen in een kelder in Gelderland. Het valt mee. Om het hoekje zie ik een brandblusser en een bordje met het telefoonnummer van de bhv. Altijd handig op het slagveld.

Na de volgende haakse bocht kom ik aan in een dorp dat uit twee huizen bestaat. In een van de tuinen heeft iemand een jeep ontzettend slordig geparkeerd. Ik verdenk de plastic pop die nog in de jeep zit. Ik hoor vliegtuigen overkomen en kijk omhoog. Bose. Duitsers schreeuwen door elkaar: “Stehen bleiben!” En: “Mach schnell!” Ik vind dit een verwarrende oorlog. Rotmoffen. Ik probeer een van de huizen binnen te vluchten. Dat lukt niet, omdat achter de voordeur een vuistdikke plaat plexiglas is bevestigd. Bij het andere huis staan vrouw en Bugaboo. Zij rommelt in een tas. Ik heb zin om haar uit te schelden. Of ze niet doorheeft dat ik hier elk moment neergeschoten of opgepakt kan worden. Ze biedt me een Fruittella aan.

Drie bochten, twee minuten, nog een Fruittella en iets te luidruchtige onderduiker (“STTT, IK HOOR IETS. WE MOETEN STIL ZIJN”) later sta ik in een trappenhuis. Ik volg de bordjes met ‘exit’ en kom uit op een terras. Daar kan ik kiezen uit klassieke rundercarpaccio, extra eendenleverkrullen en oesters. Tien minuten later brand ik ongenadig mijn tong aan een rundvleeskroket.

Ik vraag de serveerster of dat onderdeel is van de Experience. Dat begrijpt ze niet.

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ‘s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

Lees hier zijn eerdere columns

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht