Zorg

Met veel plezier mijn conditie opkrikken – Column Mariëlle de Vries

Ik heb de zevenmijlslaarzen die ik in het verleden altijd aan had weggegooid. Door kleine stapjes te maken, is het afvallen op de langere termijn makkelijker vol te houden. Toen ik halverwege maart een voedings- en bewegingsdeskundige in de arm nam, dacht ik dat we alles tijdens de eerste afspraak zouden doornemen. Maar ik werd meteen afgeremd.

Ik dacht dat ik meteen aan de slag moest met mijn eetpatroon omgooien en ik had er zin in. Maar viel dat even tegen. De eerste week moest ik een eetdagboek bijhouden om te kijken waar het in mijn eetpatroon aan schortte. Niks me overal met hart en ziel instorten, zoals ik gewoon was. En dan vaak het na een aantal weken zien mislukken, omdat het teveel en te grote stappen ineens waren.

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Eerst kijken wat en hoe ik at. Een week later werd mijn eetpatroon besproken. Ik hoefde eigenlijk maar een paar kleine aanpassingen te maken. Vervolgens kreeg ik als huiswerk  mee om elke dag mijn beweging op te gaan schrijven. Om zo een juist beeld te krijgen of ik genoeg bewoog per dag. Dat laatste deed ik, dus we besloten in overleg dat ik me eerst ging concentreren op het eetpatroon. Ook omdat ik even geen behoefte had aan een extra sport buiten de deur.

Naarmate de maanden vorderden, begon het in mijn hoofd een beetje te kriebelen. Ik ging van morbide obesitas naar obesitas. Raakte 10 procent van mijn gewicht kwijt. Kreeg een compliment van mijn huisarts, waar ik voor een niet overgewicht gerelateerd probleempje was. Huisartsen schijnen tegenwoordig blij te zijn als mensen met flink overgewicht tien procent van hun gewicht kwijtraken, omdat dat een wezenlijk gezondheidsvoordeel oplevert. De BMI-getallen zijn niet meer zo heilig als vroeger. Maar dat terzijde.

Ik had meer energie, waardoor ik nog meer bewoog en weer na ging denken over een sport die ik leuk vind om te doen. Ik struinde Internet af naar iets wat me aantrok. Waarmee ik mijn conditie op peil kan krijgen en… waarin ik lol heb. Uiteindelijk kwam ik bij mijn oude sportschool terecht. Een leuk centrum, waar plezier in sporten van groot belang is. Wat ik ga doen? Bodyboksen. Wat ik ervan verwacht? Geen idee. Wat ik wil? Met veel plezier mijn conditie opkrikken.

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht