Zorg

Fantassstiesss!  –  Column Gerdien Boeringa

Fantastisch om naar de resultaten van een MRI-scan te kijken! Heel indrukwekkend om voor het eerst naar mijn eigen binnenkant te kijken. Alles komt prachtig in beeld: hersenen (jaja, lach maar), wervelkolom, organen, zenuwen, spieren als compleet overzicht maar ook in gedetailleerde plakjes of doorsnedes. Een geweldig en verbazingwekkend hoogstandje techniek van Philips.

drink coffee

Nou vind ik de  koffiezetters van Philips prutdingen. Er is altijd wel iets mee. Het water loopt veel te snel door, de koffie is niet heet of het warmhoudplaatje wordt zó heet dat deze de zojuist gezette koffie nog eens extra doorbrandt. Deze is na 5 minuten dan al niet meer te zuipen. Vorige maand werd het dus -na 7 jaar trouwe dienst- opnieuw een Melitta. Maar goed, dit koffiegeleuter terzijde.

Je hebt tandpasta-experts. Dat zijn van die jonge, gladde, zogenaamd intelligente dames of heren die voor een reclamespotje vanuit een zogenaamd specialistisch opgezet expertisecentrum hun tandpasta promoten door hier een zogenaamd interessant verhaal over te houden. Op de achtergrond zie je een volle boekenkast. Die boeken gaan natuurlijk alleen maar over tandpasta en dat maakt de reclameboodschap wetenschappelijk onderbouwd. Let bij een tandpasta-spotje ook eens op de ‘actie-figuratie’:  de leden van het onderzoeksteam staan in witte jas de hele dag hun b*k te schrobben waarbij zij elkaar  veelbetekenend toeknikken. Ook heb je die meid van “mijn tandarts zei me een expért te worden: het voelt fantássstiesss!!”

Inmiddels heb ik mezelf benoemd als MRI-expert.

Dan nu mijn handige tips voor prettig vertoeven in een MRI-scanner:

  • Tip 1: Maak gebruik van de mogelijkheid u vóór het onderzoek een beeld te vormen van de onderzoeksruimte en de scanner.  Als u weet wie, wat, waar, hoe & waarom en u zich hierop kunt instellen kunt u zich veel beter ontspannen. Want eigenlijk is een MRI-scan heel goed te doen: het zijn de cowboy-verhalen die de spanning doen oplopen.
  • Tip 2: Het onderzoek is gebaseerd op de werking van magneetvelden, dus u mag absoluut niets dragen wat metaal met zich meebrengt zoals ritsen, bh-sluiting, knopen enz. Neem voor het onderzoek kleding mee waar u zich prettig in voelt: een bigshirt met legging of een zachte pyama.
  • Tip 3: Maak het u op de onderzoekstafel zo comfortabel mogelijk. Wilt u een steun onder uw knieën of een extra handdoek o.i.d. vraag hier dan om: alles is aanwezig.
  • Tip 3b: Vraag een oogmasker. Als u deze opzet, is het helemaal donker en kunt u zich letterlijk en figuurlijk veel beter afsluiten voor al het gedoe om u heen. Laat gebeuren wat gebeurt, geef u eraan over en ga niet spieken als u de tunnel ingeschoven wordt of als u daarin ligt.
  • Tip 4: Een MRI-scanner in werking maakt ontzettend veel lawaai. Links en rechts van u is men aan het heien, ook hoort u knoerhard het irritante geluid van een repeterende wekker. Sluit u af, blijf bij uzelf; u hebt uw favoriete huispak aan, doe ademhalings- / ontspanningsoefeningen, sta stil bij alles wat goed, leuk en mooi is in uw leven.
  • Tip 5: Als u wilt, kunt u een koptelefoon met muziek op krijgen, u mag ook zelf een cd meenemen. Muziek kan afleiding bieden.

        Noot bij tip 5: Mensen (zoals ik) die gevoelig zijn voor een goede geluidsweergave kunnen zich juist ergeren. Het geluid wordt u als het ware  toegeblazen (i.p.v. geleiding via metaalbedrading) wat klinkt als een storend portable radiootje. Voor mensen (zoals ik) die muzikaal zijn aangelegd is het nog eens extra storend dat zij de maat van de muziek niet synchroon kunnen krijgen met het ritme van de penetrante, repeterende wekker. Conclusie: voor deze doelgroep is de door het ziekenhuis algemeen gegeven cd-tip niet nuttig. Ook niet voor de aanhangers van klassieke muziek omdat dit de geluiden van de scanner niet zal overtreffen.

  • Tip 6: Spreek uzelf ferm tegen bij onrust: “blijf liggen, in door de neus, uit door de mond, niet op de noodknop drukken, koest: dit is zo klaar. Punt”

In een vorig leven ben ik medisch geschoold. Veel parate kennis is weggezakt maar een algemene, logische basis is blijven hangen. Dit komt mooi van pas tijdens het bespreken van mijn MRI-beelden met de specialist. De mogelijke oorzaak van de problemen met mijn rechterarm is zichtbaar. Ik krijg steeds meer klachten zoals krachtsverlies, pijn, tintelingen, doof gevoel, geregeld van alles laten vallen, niet kunnen (op)tillen, niet kunnen pakken wat hoog staat, enz. Ook is het niet de bedoeling dat ik –zeker net nu ik een nieuw koffiezetapparaat heb- de koffie naast de filter gooi. Volgende week heb ik een vervolgonderzoek om de vermoedelijke diagnose te kunnen bevestigen. En natuurlijk lig ik wakker van de opties opereren (leuk!) of ermee leven.

Deze week ontving ik namens de assistente van mijn tandarts een brief. ‘Op woensdag 29/07/2015 om 11.15 heeft u uw afspraak gemist. Mocht dit nog eens voorkomen dat zien wij ons genoodzaakt dit in rekening te brengen: € 21,- voor een controle-afspraak of € 35,- per 15 minuten behandeling’. Mmm, toch maar eens even bellen! (Ring-ring) ‘Goedemorgen, met  G.B. Ik heb een brief ontvangen waarin …blabla…’   ‘Ja! Dat klopt!!!’ U had 29 juli een afspraak voor controle maar u bent niet geweest!!’ klonk het triomfantelijk. ‘Oh, dat is vreemd, want ik heb weldegelijk bij jullie in de stoel gelegen. Ik kreeg van tandarts H. zelfs de complimenten voor mijn schone gebit (as usual). En ik heb hier een vervolgafspraak op een kaartje vanwege een afgebroken stukje kies…’  ‘Meent u dat werkelijk? Ik zal eens even kijken. Wat is uw geboortedatum? En wanneer bent u hier geweest zegt u? Nee hoor…nieuwe afspraak op een kaartje? En is dat een kaartje van óns?? Ik kan hier echt niets over terugvinden in het systeem…’ ‘Dat is dan heel jammer voor het systeem maar het is wel zo!! Ik bén geweest en heb een vervolgafspraak!’  ‘En wanneer zou u die nieuwe afspraak hebben dan? … Nee hoor. Nee mevrouw, dan staat er een andere patiënt ingepland…’  ‘Dat-dacht-ik-niet…!’  -STILTE-  ‘Oej…ik zie het al, ik zie het al, jah, mijn excuses mevrouw, mijn excuses. Ik heb het ook veel te druk, alle assistentes zijn op vakantie, ik moet alles alleen doen: assisteren, steriliseren, afspraken maken, telefoon, veel te druk maar u hebt gelijk…’ ‘Het is al goed, kan gebeuren. Maar; als goedmakertje wil ik graag een gróte tube tandpasta. Van die tandpasta die jullie met van die kleine proeftubetjes promoten. Want die is inderdaad fantassstiesss!’ ‘Afgesproken! Als u volgende week komt ligt-‘ie voor u klaar…’

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht