Zorg

Overuren verhogen kans op beroerte.Chauffeurs, managers en leraressen in risicogroep

Wie 55 uur per uur werkt, heeft eenderde meer kans op een beroerte dan iemand die maximaal 40 uur per week werkt. Ook het risico op andere hart- en vaatziekten is groter.Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan? Dat gezegde kan de prullenbak in, blijkt uit een onderzoek dat deze week is gepubliceerd in The Lancet.

Foto: ANP

Foto: ANP

Wie met regelmaat lange werkweken draait, loopt meer kans getroffen te worden door een hersenbloeding en andere hart- en vaatziekten. De onderzoekers baseren die conclusie op een analyse van 17 eerdere onderzoeken, waarvoor in totaal meer dan een half miljoen werknemers in Europa, de VS en Australië gemiddeld 7,2 jaar zijn gevolgd.

Overwerken en beroertes

Niet alleen mensen die extreem veel overuren maken, stellen hun gezondheid voor hun baas in de waagschaal. Wie tussen 41 en 48 uur per week werkt, loopt al 10 procent meer kans op een beroerte. Wat de reden precies is, is nog niet bekend. Het is niet zo dat mensen die meer werken toch al ongezonder leven: de resultaten zijn gecorrigeerd voor factoren als roken, alcoholconsumptie, leeftijd en fysieke activiteit.

Het is aannemelijk dat stress en vermoeidheid een rol spelen, zegt Irene Houtman van TNO, een van de onderzoekers die heeft meegewerkt aan deze studie. ,,Die factoren vergroten ook de kans om te overlijden aan een hartinfarct. Daarnaast zorgt veel uren maken ervoor dat de balans tussen werk en privé wordt verstoord. Dat leidt tot strubbelingen thuis. Sporten, ontspannen en gezond eten schieten er met lange werkdagen bovendien vaak bij in.”

Het onderzoek suggereert dat Nederlandse werknemers amper risico lopen, omdat slechts 1 procent meer dan 50 uur per week werkt. In Turkije is dat maar liefst 43 procent. Die cijfers zijn echter flink vertekend door het grote aantal Nederlandse vrouwen dat parttime werkt, zegt Houtman. ,, Als je naar de mannen kijkt, werken die net zoveel over als elders in Europa.”

Wie lopen er risico?

Uit de Nederlandse database met meer dan 23.000 werknemers, blijkt dat managers, vrachtwagenchauffeurs en – bij vrouwen – artsen en leraressen de meeste overuren maken. Al eerder was bekend dat ook onregelmatig werken, zoals `s nachts en in ploegendiensten, het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Zelfstandige ondernemers die lange werkweken maken, blijven gemiddeld gezonder dan werknemers.

Taken delegeren en vaker nee zeggen tegen de baas: dat is volgens Houtman het beste recept voor structurele overwerkers om problemen te voorkomen. Werknemers hebben het recht om gemiddeld niet meer dan 48 uur te werken. Een gesprek met de werkgever biedt vaak uitkomst, zegt bedrijfsarts Henk Bruinink. Hij pleit ervoor om niet zozeer op de klok te letten, maar op signalen van je lichaam en omgeving. ,,Voel je je gespannen?: Lig je wakker van je werk? Klaagt je partner dat je de laatste tijd vaak prikkelbaar of vergeetachtig bent? Trek dan aan de rem.” Je lichaam voor de gek houden door naar extra koffie, energiedrankjes of alcohol te grijpen is volgens de bedrijfsarts geen oplossing. ,,Ruim tijd in voor ontspanning, beweging en gezond eten, in plaats van een snelle hap terwijl je je e-mail checkt.”

Top 5 mannen beroepen waarin men meer dan 55 uur/week werkt

1. Leidinggevenden (25,3%)

2. Vrachtwagenchauffeurs (11%)

3. Statistici, wiskundigen, systeemanalisten (6%)

4. Laders, lossers, inpakkers, grondwerk & kraan machinisten (4%)

5. Vertegenwoordigers (3,9%)

 

Top 5 van vrouwen beroepen waarin men meer dan 55 uur/week werkt

1. Geneeskundigen, tandartsen, dierenartsen (12,2%)

2. Leidinggevenden (12,1%

3. Dienstverlenende functies (8.7%)

4. Docenten voortgezet onderwijs (8,4%)

5. Docenten basisonderwijs (8,1%)

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht