Voeding

Verse groente en fruit minder in trek

Nederlandse huishoudens zijn steeds minder te porren voor de aanschaf van verse groenten en vers fruit. In de afgelopen jaren daalde de consumptie en ook voor dit jaar is er nog geen zicht op een ommekeer. Dat bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie GroenteFruit Huis.

vitamines, eten, voeding, gezond, groente, fruit, supermarktIn de eerste zes maanden van het jaar kochten Nederlandse huishoudens 3 procent minder verse groenten in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Bij het verse fruit lag de afzet in de eerste jaarhelft nagenoeg gelijk met die periode 2014, maar ook hier is sprake van een dalende trend. Voor groente moest de afgelopen maanden overigens gemiddeld 1 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. De kiloprijs voor vers fruit daalde in die periode met 2 procent.

In 2008 kocht een huishouden in Nederland gemiddeld 72,4 kilo verse groente en 89,6 kilo vers fruit. Dat was afgelopen jaar nog 67,5 kilo groente en 80 kilo fruit.

Volgens het Voedingscentrum is met de afname van het verkoopvolume van verse groente en vers fruit niet gezegd dat Nederlanders minder gezond eten. ,,Integendeel. We merken dat gezond eten wint aan belangstelling”, aldus een woordvoerder. ,,Maar het kan zijn dat mensen verse producten te duur vinden.” Volgens de zegsman doen die consumenten er verstandig aan om seizoensproducten aan te schaffen.

Maar ook gaan de cijfers van GroenteFruit Huis niet over de verkoop van bijvoorbeeld groenten in blik, pot of diepvries. De voedingswaarde van die producten ligt volgens het Voedingscentrum nagenoeg gelijk aan die van verse producten. ,,En vergeet de producten uit eigen tuin niet. Zelf kweken is ook enorm populair”, aldus de woordvoerder.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht