Zorg

Dommelen tijdens het autorijden. Er is maar één middeltje.

Experts waarschuwen voor het gevaar van indommelen achter het stuur. Regelmatig lees je dat er ongelukken gebeuren doordat de bestuurder mogelijk in slaap gevallen is. Soms loopt het goed af. Soms ook niet.  ‘De stoffen die nodig zijn om wakker te blijven, zijn gewoon op.’

wintertijd

Foto: Dagblad van het Noorden

Onderzoek in ons land leert dat 1 op de 20 chauffeurs slaperig rijdt en 1 op de 200 zich met moeite wakker houdt. Toch rijdt men door, op karakter: ‘Nog eventjes. Komaan.’ Slaapexpert Johan Verbraecken van UZ Antwerpen kent het fenomeen: “Veel mensen denken dat ze met wilskracht en een paar kneepjes in hun wang nog thuis geraken, maar indommelen kan je écht ‘overkomen’. Als de slaapschuld te groot is, treedt een verstoring op in de chemische processen in de hersenen. De stoffen die nodig zijn om wakker te blijven – bepaalde hormonen en eiwitten, zoals dopamine en histamine – geraken gewoonweg ‘op’. En dan is er geen houden meer aan. Net zoals je een niesbui of plasbeurt niet meer kunt vermijden als de nood acuut is.”

Gevoeliger

Wel is de ene persoon er gevoeliger voor dan de andere, weet Verbraecken: “Als je weet dat je snel slaperig wordt van bijvoorbeeld alcohol of medicatie, pas dan extra op achter het stuur.”

Wat maakt dat indommelen zo frequent gebeurt? “Zien slapen, doet slapen. En hoe gaat dat, op lange gezinsritten?”, zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. “Ouders hebben graag dat de jonge kinderen slapen, want dan zijn ze rustig. De andere partner is vaak óók aan het dutten, want die moet straks het stuur overnemen. Die rust maakt de bestuurder ook slaperig.”

Wat moet je doen als je bijna in slaap valt?

En dan komen er vaak lapmiddeltjes boven. “Slechts één daarvan heeft bewezen nut,” weet Danny Smagghe van Touring, “en dat is de temperatuur van de wagen laag houden. Als je nog even moet volhouden tot je bijvoorbeeld een parkeerterrein kunt opdraaien, zet de airco dan koeler of open de ramen.”

De rest? “Luide muziek helpt niet, koffie geeft een vals gevoel van veiligheid. Velen vallen toch in slaap, nog voor de cafeïne intreedt, of krijgen na de uitwerking eens zo hard hun dipje.”

Stoppen

Slaapexpert Verbraecken: “Er is maar één advies dat echt verantwoord is: stoppen. Soms is een overnachting nodig, in andere gevallen kan een power nap volstaan. Vijf minuten tot een half uur is ideaal. Anders geraak je in een diepe slaap, waardoor de hersenen trager gaan werken. Wakker worden uit een diepe slaap duurt vrij lang en men voelt zich loom.” Hoe komt het dat een hazenslaapje zoveel effect kan hebben? “Je lost een stuk slaapschuld af. Dat maakt je nog geen ‘uitgeruste’ mens, maar kan genoeg zijn om enkele uren normaal te functioneren.”

Vakanties zijn vermoeiend

Terugritten zijn gevaarlijker dan heenritten, vanuit de foute redenering: ‘Ik moét dit aankunnen, want ik heb net vakantie gehad?’ Professor Verbraecken: “Tegenwoordig zijn vakanties vaak vermoeiend. Mensen sporten bijvoorbeeld veel, hebben tot de allerlaatste minuut genoten om daarna snel snel te pakken… Overschat je krachten niet. Bovendien: hoe uitgerust je ook bent, je bouwt nooit een enorme slaapreserve op. ‘Nachtjes doordoen’ is voor iedereen zwaar.”

Danny Smagghe van Touring vult aan: “Twintig procent van de ongevallen ligt aan oververmoeidheid.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht