Voeding

Ga je van worteltjes beter zien? Waar zit vitamine A in?

Hoe vaak hoor je het volwassenen wel niet zeggen tegen kinderen ,,Eet je wortels op want ze zijn goed voor je ogen. Heb jij ooit een konijn gezien met een brilletje? ” Een fabel of zit er een kern van waarheid in?

vitamines

 

Het zal je verbazen maar er zit toch een kern van waarheid in. In wortels zit namelijk Bètacaroteen. Bètacaroteen is een pigment dat niet alleen zorgt voor de oranje kleur bij wortels, maar ook in ons lichaam omgezet wordt in vitamine A. En dat is weer een bouwsteen van een lichtgevoelig pigment dat in het netvlies van je oog zit.

Nachtblind

Als je meer wortels eet, krijg je meer vitamine A binnen. Je ogen worden dan lichtgevoeliger. Dus als je niet genoeg vitamine A binnenkrijgt, kan dat toch nachtblindheid leiden. In ontwikkelingslanden wonen veel meer mensen met vitamine A tekort. Het probleem is daar veel groter, want het leidt op grote schaal tot totale blindheid.

Oranje

Toch moet je ook een beetje oppassen met wortels. Het is echt niet zo dat je kilometers ver kunt zien als je veel wortels eet. Wel kun je oranje worden. Vooral bij kleine kinderen zie je dat wel eens. Volwassenen moeten zo verschrikkelijk veel wortels eten om oranje te worden, dat de kans erg klein is.

Overdosis vitamine A

Teveel wortels eten en dus teveel vitamine A binnenkrijgen kan ook klachten veroorzaken. Bij een overdosis vitamine A kun je de volgende klachten krijgen:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • en.. afwijkingen aan de ogen

Waar zit nog meer bètacaroteen in?

Bètacaroteen zit in veel meer groenten en fruit al zie je dat niet altijd aan de kleur.Bèta-caroteen komt voor in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie, en in koolsoorten. Ook mango’s en mandarijnen bevatten  bèta-caroteen. Vitamine A zit ook in rood vlees, lever, zuivel, vis en eigeel.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht