Zorg

Kleiner risico op overlijden door betere dotteroperatie

Het risico om binnen vijf jaar te overlijden aan hartdood na een dotteringreep is gedaald met 30 procent. Dat komt door een verbeterde operatietechniek. In Nederland zijn dat 200 minder doden per jaar. Wereldwijd betekent dat 15.000 minder sterfgevallen.

Philips
Dat blijkt uit een wereldwijde studie in veertien Europese en zes Amerikaanse hartcentra naar deze nieuwe dottertechniek en de gevolgen daarvan. De studie staat onder leiding van cardioloog Nico Pijls, verbonden aan het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. De studie is gisteren versneld gepubliceerd in het toonaangevende Britse medische vakblad The Lancet. Dat gebeurt alleen als er sprake is van een medische doorbraak.

Onderzoek

Het onderzoek naar de sterftekans na een dotteringreep is onderdeel van een groot onderzoeksproject naar de beste behandeling van vernauwingen in de kransslagaders. Dat onderzoek loopt nu veertien jaar.

Nieuwe methode voor dotteren

In onder meer het Catharina Ziekenhuis is in het kader van deze studie een nieuwe methode ontwikkeld om exact te bepalen óf en wáár een dichtgeslibde kransslagader moet worden aangepakt. Er wordt een dunne draad met ingebouwde drukmeter via de lies in het bloedvat van het hart gebracht.

Stent

Zo wordt vastgesteld hoeveel bloed nog door het vernauwde bloedvat stroomt. Is dat minder dan 80 procent van de normale stroom, dan wordt een stent (flexibel buisje) in het bloedvat geplaatst. Daardoor wordt de vernauwing weggedrukt.
Voorheen moesten cardiologen afgaan op een röntgenopname van het dichtgeslibde vat. Dat is minder precies. Ook kan uit de meting blijken dat ondanks een vernauwing er voldoende bloed door stroomt. Dan is dotteren niet eens nodig. Dat bespaart onnodige kosten.

Drukmeetmethode

De drukmeetmethode gold zes jaar geleden als een medische doorbraak. Intussen is die methode wereldwijd omarmd als de standaard. Van de twee miljoen dotteringrepen die jaarlijks worden uitgevoerd, gaan er 600.000 op deze manier. De vernieuwde methode leidt niet alleen tot minder sterfgevallen. Ook de kwaliteit van leven van patiënten na de ingreep verbetert, zegt cardioloog Pijls. ,,Na het dotteren is 95 procent van de patiënten als vanouds. Ik zeg altijd: hou je de eerste drie dagen rustig, maar daarna kan je alles weer doen. Zelfs een marathon lopen.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht