Zorg

Oudere vaker aan de alcohol. Stijging aantal alcoholisten

Het aantal alcoholisten van 55 jaar en ouder is afgelopen jaar met ongeveer 10 procent gestegen. Volgens het verslavingsinstituut Trimbos zijn er nu tussen de 150.000 tot 200.000 oudere probleemdrinkers in Nederland. Van hen zochten 10.000 senioren hulp.

drank, alcohol, wijn, ID, kassa,

De toename van het aantal probleemdrinkers blijkt uit voorlopige berekeningen. Definitieve cijfers uit het registratiesysteem van de verslavingszorg volgen in september. In 2013 klopten 8000 ouderen aan bij hulpinstanties. De meest recente stijging – naar 10.000 – loopt in de pas met een eerdere trend: tussen 2004 en 2013 groeide het aantal alcoholcliënten met 61 procent.

Vergrijzing en vrije tijd

Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim, wijt de toename aan de vergrijzing en de vrije tijd die veel pensionado’s hebben. Bijeenkomsten van golf- of tennisclubs, barbecues en andere sociale activiteiten gaan vaak gepaard met alcoholgebruik.
,,De meesten van de drinkende ouderen werken niet meer, dus van schade in het bedrijfsleven is geen sprake’’, constateert Bovens. Desalniettemin maakt hij zich wel zorgen over de ontwikkeling. ,,Wat je wel ziet is dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Je leest: een glaasje is goed voor hart en bloedvaten.

Ziektes

Maar meerdere hebben juist een negatief effect en verhogen ook de kans op allerlei ziektes, zoals borstkanker bij vrouwen. Daarnaast veroorzaakt te veel drank slaapproblemen en heb je meer kans op valpartijen waarbij van alles wordt gebroken. Kortom: de ziektekosten zullen stijgen.’’ De Nederlander drinkt per hoofd van de bevolking nu jaarlijks 8 liter alcohol, tegen 2,3 liter in de jaren zestig. Ook wordt nu veel doordeweeks gedronken in plaats van voornamelijk in het weekend.
Bovens: ,,Veel Nederlanders beginnen als gelegenheidsdrinkers. Plezier blijkt vaak alcoholgerelateerd. Dus hoe meer feestjes, etentjes of verenigingsafspraken, hoe meer potentiële drinkmomenten. Loop je al die gelegenheden af, dan stijgt automatisch de hoeveelheid bier of wijn die je binnenkrijgt. En op een gegeven moment heb je dan een probleem.’’ Trimbos stelt dat van probleemdrinkers sprake is als er meer dan 14 glazen per week worden genuttigd (vrouwen) of meer dan 21 (mannen).

Klachten

De 59-jarige Henk uit Lent weet hoe hard het kan gaan. ,,Alcohol was voor mij een smeermiddel waardoor ik me relaxter voelde. Maar voor ik het wist, was het elke dag een feestje. Ik ben nou eenmaal een sociaal mens dat houdt van leuke bijeenkomsten en lekker eten en drinken. En nu ik erop let: bijna overal komt er een borrel aan te pas. Dat had gevolgen. Ik kreeg mentale en fysieke klachten, voelde me soms door zware katers zo slecht en moet dat ik een hele dag niets kon en nergens zin in had. ’’

Clichébeeld

Hij vindt dat het clichébeeld van dé alcoholverslaafde -de man in de goot- moet worden losgelaten. ,,De meesten die te veel drinken zijn maatschappelijk normaal functionerende hardwerkende mannen en vrouwen, die leuke tante, die grappige ex-collega. Ik ga niet belerend met mijn vinger staan wijzen, ik gun ieder zijn pleziertje. Maar ik vind wel dat werkgevers en huisartsen een grotere rol moeten spelen bij preventie van problemen.

Zwarte gat

Wijs mensen op het eventuele zwarte gat na het pensioen, zeg dat ze bezigheden of hobby’s zoeken waardoor hun leven niet stilstaat en informeer hen over het gevaar dat op de loer ligt bij dagelijkse feestjes.’’ Naast alle zorgelijke cijfers is er ook positief nieuws: in de leeftijdscategorie 22 tot 55 jaar daalde het aantal mensen met alcoholproblemen licht. Lector verslavingsprecentie Bovens over de oorzaak hiervan: ,,Waarschijnlijk drinken mensen in deze fase van hun leven minder dan ouderen of jongeren omdat zij minder vrije tijd hebben.
Ze moeten kinderen opvoeden, willen carrière maken en ook nog sporten en ze hebben met werkgevers en werktijden te maken. Dan maak je vaker andere keuzes dan mensen die minder gebonden zijn.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht