Zorg

Nieuwe behandeling ziekte van Kahler

Recent is belangwekkend onderzoek verricht naar een nieuwe therapie voor “uitbehandelde” patiënten met multipel myeloom, een kwaadaardige beenmergaandoening (de ziekte van Kahler). De resultaten van dit internationale onderzoek onder leiding van VUmc-hematoloog Henk Lokhorst zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine.

VUmc; Gevel ziekenhuis

Wat is de ziekte van Kahler?

Multipel myeloom, vroeger vaak aangeduid als de ziekte van Kahler, is een kwaadaardig woekering van plasmacellen in het beenmerg. Plasmacellen zijn witte bloedcellen. De aandoening wordt jaarlijks bij ongeveer 1.000 mensen in Nederland vastgesteld. Tot dusver krijgen patiënten met multipel myeloom chemotherapie. Bij jonge patiënten wordt dit meestal gecombineerd met een stamceltransplantatie. De gemiddelde overleving is ongeveer vijf jaar, omdat de ziekte uiteindelijk meestal ongevoelig wordt voor therapie.

Nieuwe therapie

Een nieuwe therapie die er op gericht is de tumorcel op verschillende manieren uit te schakelen. Het gaat om een nieuwe stof, daratumumab, die het eigen immuunsysteem extra activeert. Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten bij wie de gebruikelijke behandelingen niet meer effectief waren en voor wie verdere behandelopties ontbraken.

De behandeling van de patiënten met de nieuw ontdekte werkzame stof leidde bij de meeste patiënten in de onderzoeksetting tot een stabilisatie van de ziekte. Bij ongeveer 40% van de patiënten nam het aantal tumorcellen met meer dan de helft af en bij enkelen was de ziekte niet meer aantoonbaar. Lokhorst: “De eerste resultaten van het onderzoek mogen veelbelovend worden genoemd. Bij twee derde van de patiënten die goed hadden gereageerd was de ziekte na een jaar nog onder controle” Voordat sprake is van een geneesmiddel dat daadwerkelijk voor patiënten beschikbaar komt zal nog meer onderzoek moeten worden verricht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht