Voeding

Paleo. Eten als je voorouders – Column diëtist Janet Noome

Paleo: de een is enthousiast en de ander vindt het hele concept onzin. Waar gaat het hier over?dn-bb-JanetNoome

We hebben het over een leefstijl, die de basis vindt in de manier van leven zoals onze voorouders ooit geleefd moeten hebben. Hoe die precies geleefd hebben weten we niet. Daar kun je hooguit naar gissen en op basis van evolutie, historie en archeologie een invulling aan geven. Vast staat wel dat er anders gegeten werd dan nu.

 

Onze moderne leefstijl is drastisch veranderd, voor velen zelfs desastreus veranderd. Door onze toegenomen welvaart kopen we ‘gemak’ in. Gemak in de vorm van bijvoorbeeld snel-klaar-rommel eten. In ons moderne voedingspatroon zijn veel industrieel bewerkte voedingsmiddelen terecht gekomen. Neem de supermarkt in gedachten en u weet wat ik bedoel: de kant- en klare, verpakte producten in zakken en pakken. Onze overgrootouders zouden niet weten wat ze ermee zouden moeten.

biologisch voedsel

Maar wij, als mens, zijn niet veranderd. En daar begint de ellende. Ons lichaam begint te sputteren en er ontstaan klachten en kwalen. We worden obees, krijgen diabetes, hoge bloeddruk en zakken door onze knieën of belanden op de hartbewaking. Medicijnen en hulpmiddelen houden ons op de been. En dat is niet fijn oud worden, àls je al oud(er) wordt.

 

Een klein beetje bijsturen kan al veel goed doen. En dat is géén onzin. Half augustus werd een analyse van meerdere onderzoeken over paleo voeding gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse voedingstijdschrift American Journal of Clinical Nutrition. De conclusie was dat een paleo voeding met verse en onbewerkte ingrediënten de beste resultaten geeft bij de aanpak van alle moderne welvaartsziekten. Hoe simpel kan het zijn?

 

De meest opvallende kenmerken van paleo voeding zijn: geen toegevoegde suikers, granen en zuivel. Over ‘geen’ kun je het hebben. Veel minder is ook al een verbetering.

Het klinkt niet echt culinair: eten als je voorouders. Maar paleo in een moderne jas is heerlijk eten! Nee, ons menu was toen zo gek nog niet.

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht