Zorg

Zwanger worden via IVM

Voor het eerst is in Europa een baby geboren uit eicellen die normaal bij het medisch afval belanden. Verwacht wordt dat de IVM-methode meer vrouwen helpt die door ziekte hun kinderwens niet kunnen waarmaken. Specialisten van het Universitair Ziekenhuis Brussel zijn erin geslaagd om een al bestaande spectaculaire behandeling zo te ontwikkelen dat het nu ook op kankerpatiënten of patiënten met een ernstige aandoening toegepast kan worden.

SCAN - VIA AREND VAN WIJNGAARDEN - ECHO BABY

Wat is IVM

IVM is een vruchtbaarheidsbehandeling en een variant van IVF. Het verschil is dat bij IVF de eicellen in het lichaam van de vrouw rijpen. Bij IVM gebeurt dit in het lab. De behandeling vergroot de kans op een kind na chemotherapie of een andere drastische ingreep. De voorbije twee jaar hielp het ziekenhuis al zo’n veertig vrouwen bij wie ze niet alleen een eierstok wegnamen om in te vriezen, maar ook eicellen lieten rijpen. De vrouw die dit jaar van haar ‘primeurmeisje’ beviel, was de eerste om haar kinderwens op deze manier te vervullen.

,,Waarom zouden we het enkel doen bij vruchtbare koppels als we het ook zouden kunnen doen bij leukemiepatiënten.” Dat is wat fertiliteitexpert Michel de Vos denkt. ,,Terwijl je in het laboratorium die eierstok in stukjes snijdt, blijven onrijpe eicellen in het schaaltje over. Die onrijpe eicellen worden doorgaans weggegooid bij het medisch afval,” vertelt de gynaecoloog.

,,Maar wij gaan die onrijpe eicellen toch uitrijpen. Om op die manier die mensen een extra kans te bezorgen om na behandeling zwanger te raken. Het gaat om eicellen die als het ware toevallig in het ‘laboschaaltje’ buiten het lichaam terechtkomen. Deze kunnen nog snel worden gered en door de technieken te combineren heb je meer kans.”

Embryo terugplaatsen

Voor de kersverse moeder was dit haar tweede poging. Het leverde haar niet alleen 26 stukjes eierstokweefsel op maar na de bevruchting bleven er drie embryo’s over. De eerste embryo die in de baarmoeder werd geplaatst, sloeg niet aan. Enkele weken later werd de tweede embryo geplaatst en toen was het wel raak.

De vrouw had na een operatie de hormonen van iemand in de menopauze. ,,Ze heeft dan geen kanker, maar ze is wel een voorbeeldpatiënt. Zij had vaatkluwen in haar onderbuik en als ze dan zwanger zou worden, liep ze risico op inwendige bloedingen”, zegt De Vos.
De techniek is hoopgevend. De Vos: ,,Het vergroot de kans op een biologisch eigen kind. Na chemo of een andere behandeling moeten koppels het vaak proberen via eiceldonatie of adoptie.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht