Beweging

Game over – Column De Hardroker Jacob Stelwagen

En nu? Tsja. Goede vraag, al zeg ik het zelf. En nu? Het afgelopen weekend heb ik het nog maar eens geprobeerd. Ben ik na Springkussen Gate überhaupt alweer tot hardlopen in staat? De tweede vraag zou moeten zijn: zou ik dan ook vijf kilometer halen binnen, pak hem beet, twee dagen? Ik moet immers ook weer een keer naar mijn werk.springkussengate

De tweede vraag werd overbodig toen ik probeerde te onderzoeken wat het antwoord op de eerste vraag was. Nou ja, een onderzoek is niet helemaal het goede woord. Verzoeking is hier meer op zijn plaats. Dat het nog niet helemaal goed was, voelde ik meteen. Een beetje het gevoel alsof de knie niet echt meer een samenhangend geheel is, maar meer iets dat uit losse onderdelen bestaat die een beetje willekeurig langs elkaar schuiven en waarbij een onderdeel nu en dan krak zegt. Dat had ik nergens in het format van Fit Mei Femke gelezen.

Kortom… Dat wordt dus helemaal niets op 13 september. Waarschijnlijk ben ik zelf nog wel gek genoeg om het gewoon te proberen, maar het is me door mensen om me heen zo vaak afgeraden en zelfs verboden om dat te doen dat ik dan waarschijnlijk ergens vastgebonden op een stoel in een donkere kelder zit en pas weer wordt losgelaten als alles voorbij is. Na dit weekend weet ik zelf ook wel wat het verstandigst is. Eerst naar de huisarts en dan een mooie foto van de binnenkant van de knie laten maken. Hou Facebook in de gaten, zou ik willen zeggen.

En nu? Het wordt straks oktober en ik ben in beeld bij de GGD. Eigen schuld, dikke bult natuurlijk. Oktober is Stoptober en dan gaat half rokend Nederland georganiseerd proberen te stoppen met roken. Of ik daar, vroeg de GGD, aan mee wilde doen en verslag wilde doen in de vorm van een column. Ik heb dat in beraad en ik neig naar een negatief antwoord. Niet omdat ik niet van het roken af zou willen, overigens. En ook niet, omdat columns niet leuk zijn om te schrijven.

Ik deed weleens eerder een stoppoging en daarom snap ik dit verzoek ook wel. Er is weer iemand nodig om te laten zien, dat het met jullie echt niet zo erg is. Dat gekluns en gepruts van mij op die vreselijk(e) gele schoenen zal ook op de burelen van de GGD tot gegniffel hebben geleid. En zo zou het dan in oktober ook weer gaan, ben ik bang. Kijk naar Jacob, die is er nog erger aan toe! En dat dan in de vorm van een column. Is dat wel leuk eigenlijk? Een column van een agressieve, chagrijnige en tegen die tijd vermoedelijk licht psychopathische auteur, die een maand lang stuiterend van de afkickverschijnselen door het leven gaat? Met zeventien nicotinepleisters op zijn lijf in plaats van die gekke blauwe tape van de niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw en lamme kaken van de nicotinekauwgom.

Nu ik erover nadenk… Languit op de bank liggen en acht afleveringen van een tv-serie aan een stuk door kijken bijvoorbeeld. Of moorkoppen eten. Of de folder van de MediaMarkt lezen. Of mezelf onderdompelen in een beginnende midlife-crisis. Is er dan niemand die behoefte heeft aan een column over iets dat ik gewoon heel goed kan?

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ‘s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Hij zou in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee doen aan het programma Fit Mei Femke en op 13 september deelnemer zijn aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht