Zorg

Plasklachten bij mannen kunnen erectieproblemen voorspellen

Mannen met plasklachten blijken vaak ook erectieproblemen te ontwikkelen. Daarnaast komen hart- en vaatziekten regelmatig samen met plasklachten voor.

prostaat

Inge Bouwman onderzocht de relatie tussen plasklachten bij mannen, erectieproblemen en hart- en vaatziekten. Bij een oorzakelijk verband zou de huisarts patiënten met plasklachten preventief op de andere aandoeningen kunnen screenen.

Plasklachten

Plasklachten komen veelvuldig voor. Tot voor kort werd gedacht dat een vergrote prostaat bij mannen de belangrijkste veroorzaker van plasklachten was. Inmiddels is bekend dat plasklachten diverse oorzaken kunnen hebben, zoals blaasproblemen, urineweginfecties en medicijngebruik. Met dit inzicht is de behandeling verschoven van de uroloog naar de huisarts.

Plasklachten en huisarts

Mannen zijn terughoudender dan vrouwen in het bezoeken van de huisarts. Bij plasklachten zijn gebrek aan nachtrust, pijn bij het plassen en angst voor (prostaat-) kanker redenen om toch naar de huisarts te stappen. Aangezien de huisarts in toenemende mate een centrale rol vervult in de preventieve zorg, zou dit een gelegenheid kunnen zijn eventuele erectieproblemen bespreekbaar te maken en hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen.

Plasklachten en erectieproblemen

In eerder onderzoek is aangetoond dat er een relatie bestaat tussen plasklachten en erectieproblemen. Ook tussen erectieproblemen en hart- en vaatziekten is een relatie vastgesteld. Bouwman vond in haar onderzoek echter geen bewijs voor een direct oorzakelijk verband tussen plasklachten en hart- en vaatziekten. Wel stelde zij vast dat de erectieproblemen zich ook enkele jaren na het optreden van de plasklachten nog kunnen ontwikkelen. Het lijkt dus raadzaam dat huisartsen mannen met plasklachten wijzen op het verhoogde risico van erectieproblemen, maar een preventieve screening op hart- en vaatziekten is niet nodig.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht