Zorg

Antirokersclub: Verbied rookruimte in horeca

Clean Air Nederland verklaart de oorlog aan de rookruimte in de horeca. De antirokersclub maant de minister van Volksgezondheid in een brief een eind te maken aan deze uitzondering op het rookverbod. Die zou in strijd zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

ZOETERMEER - Uitgedrukte sigaret in een asbak. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Geeft de minister hier geen gehoor aan, dan stapt Clean Air Nederland naar de rechter.

Rookruimtes zijn ingebouwd in horecagelegenheden die voor iedereen toegankelijk zijn. Het mag dan ook niet zo zijn dat de bezoeker in deze ruimte ineens niet meer beschermd wordt tegen tabaksrook, zo stelt Clean Air Nederland in de brief. Daarnaast worden klanten door het bestaan van een rookruimte verleid om toch een sigaret op te steken of mee te gaan met een rokende vriend. Tot slot kan de rookruimte nooit helemaal worden afgesloten, wat verspreiding van de rook in de rest van de uitspanning onvermijdelijk maakt.

De antirokersclub geeft minister Edith Schippers 2 weken de tijd om tot een oplossing te komen. De enige mogelijke oplossing is uiteraard de uitzondering van het rookverbod voor rookruimtes te schrappen. Maakt de minister hier geen werk van, dan ‘acht Clean Air Nederland zich vrij om de staat te dagvaarden’.

Koninklijke Horeca Nederland verwijst het voorstel, dat een flink aantal horecagelegenheden zou duperen, direct naar de prullenmand. ,,Veel ondernemers hebben in een rookruimte geïnvesteerd om gasten die roken te accommoderen, zonder dat andere gasten daar last van hebben,” zegt woordvoerder Joris Prinssen. ,,Zo is iedereen welkom, zowel roker als niet-roker.”

Clean Air Nederland heeft de staat eerder, met succes, op de vingers getikt. De Hoge Raad gaf de antirooklobby gelijk in een procedure om de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés van tafel te krijgen. Het hoogste rechtscollege van Nederland verklaarde de uitzondering ongeldig, omdat Nederland in 2006 een verdrag heeft ondertekend met de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de staat verbiedt om wetgeving in te voeren die roken stimuleert.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht