Zorg

Mantelzorger hoest zelf 1100 euro op

Mantelzorgers geven jaarlijks zo’n 1100 euro uit aan was-, reis, en telefoonkosten om hun zorg te verlenen. Ze betalen dit uit eigen zak, terwijl ruim de helft krap bij kas zit. Dit blijkt uit onderzoek van Mezzo, de koepel van mantelzorgorganisaties.

mantelzorg

Foto: NDC Mediagroep/Dvhn

Mezzo ondervroeg ruim vijfhonderd mantelzorgers, die intensief en langdurig een naaste helpen. 55 procent van hen zit financieel krap of komt geld tekort. 15 procent kan de kosten niet betalen en geeft hierdoor minder hulp dan ze zou willen. ,,Het kan toch niet zo zijn dat mensen in de financiële problemen komen omdat ze hun naaste helpen,” bekritiseert Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. ,,Een oudere die twee keer in de week naar de opvang gaat, krijgt alleen de opvang vergoed. Zijn kinderen die de andere dagen van de week gezelschap bieden, de boodschappen doen of meegaan naar een doktersafspraak kunnen nergens hun kosten declareren.” Dit staat volgens haar haaks op het beleid van de overheid die wil dat ouderen langer zelfstandig thuiswonen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht