Zorg

‘Bekende zelfmoorden’ leiden vaak tot meer zelfmoorden

Als een beroemdheid zich van het leven berooft, kan het aantal zelfmoorden de weken erna fors toenemen. Of dat ook bij Joost Zwagerman geldt, is afwachten. ,,Juist hij wist dat je van zelfmoordneigingen kan genezen. Als hij kan terugkijken, heeft hij nu al spijt,” zegt deskundige Ad Kerkhof.

zelfdoding

Foto: Dagblad van het Noorden

In Nederland is weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van zelfmoorden van BN’ers op het totaal aantal zelfmoorden. Maar in landen als Amerika, Canada, Oostenrijk en Duitsland is het wel onderzocht en ontegenzeggelijk geldt: als een beroemdheid zichzelf ombrengt, kán dat de maanden erna leiden tot een toename van het aantal zelfmoorden in dat land.

Robert Enke

Het duidelijkste en vrij recente voorbeeld is van Robert Enke, de Duitse topkeeper en ex-international die aan depressies leidde en in 2009 voor de trein sprong. ,,De maanden erna sprongen tientallen mensen méér dan anders voor de Bundesbahn,” zegt hoogleraar en zelfmoorddeskundige Ad Kerkhof. ,,Grofweg van 30 per maand tot 60. En enkelen verwezen ook in een brief naar Enke.”

Toch, benadrukt Kerkhof: het kán leiden tot een toename, maar dat hoeft niet. ,,Het risico is het grootst bij iemand waarmee men zich kan identificeren, iemand met een voorbeeldfunctie. Waarbij mensen met suïcidale neigingen kunnen zeggen: Ja, als hij het leven al niet meer ziet zitten, waarom moet ik dan nog verder? Dan gaat van die zelfmoord haast een reclame-achtige werking uit.”

Historisch voorbeeld is de dood in 1962 van icoon Marilyn Monroe, officieel nog steeds zelfmoord. De maand erna telde Amerika 200 meer zelfmoorden. Kerkhof: ,,De gevolgen van de dood van acteur Robin Williams vorig jaar zijn nog niet in kaart gebracht, maar dat móet ook haast wel hebben geleid tot meer zelfmoorden.”

Bekende Nederlanders

Nederland heeft ook z’n rijtje bekende personen die zelf uit het leven stapten. Van zanger-cabaretier Lou Bandy (1959) tot meisje-met-rode-harenzanger Arne Jansen (2007) en van Vincent van Gogh (1890) tot Annie M.G. Schmidt (1995, dat het zelfmoord was, werd jaren later bekend).

Het best in de herinnering liggen Herman Brood (sprong in 2001 van een hotel) en Antonie Kamerling (2010). ,,Maar na Herman Brood bijvoorbeeld, was zeker géén toename van het aantal zelfmoorden,” zegt Kerkhof. ,,Brood was populair, maar men zag hem ook als een loser, een junk. Hij stond in dat opzicht te ver van ons af.”

,,Van de situatie na Antonie Kamerling is geen onderzoek gedaan. Maar ik weet wel dat zijn zelfmoord ertoe leidde dat er allerlei mensen om hulp gingen vragen. Mensen die aan depressies lijden en toch die vraag hadden: waarom moet ik verder leven als zo iemand, succesvol, rijk, mooie vrouw, bloedjes van kinderen, al niet verder wil?”

Joost Zwagerman

Kijkend naar Joost Zwagerman, weet Kerkhof nog niet wat de gevolgen zijn. De hoogleraar heeft de schrijver enige keren ontmoet en met hem gesproken over zelfmoord. ,,Juist Joost Zwagerman wist als geen ander dat mensen met suïcidale neigingen een verwrongen beeld van de werkelijkheid en van zichzelf hebben. En dat je daar van te genezen bent, dat je daar uit kan komen. En dus niet aan moet toegeven. In zijn geval had die kennis, die voorbeelden ook die hij in zijn omgeving heeft gezien, hem er juist van weerhouden.”

,,Dat hij het nu toch gedaan heeft, is een schok. Ik ben er echt van ontdaan. Of hij zó’n voorbeeldfunctie had dat het gevolgen heeft, weet ik niet. Ik hoop van niet. Juist hij wist dat suïcidale neigingen te behandelen zijn. Ik weet ook zeker dat als hij zou kunnen terugkijken, hij spijt heeft als haren op zijn hoofd dat hij het heeft gedaan.”

Dit verhaal is gepubliceerd in dvhn

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht