Zorg

Slecht slapen kan leiden tot geweld

Het risico op geweldsmisdrijven kan worden verminderd door aanpak van slaapproblemen bij psychisch gestoorde gedetineerden. Uit onderzoek blijkt dat zeker bij deze groep langdurig slecht slapen leidt tot meer agressie.

Huiselijk_geweld

,,Slaapklachten kunnen impuls- en agressiecontrole verminderen. Bij mensen die een kort lontje hebben, kan het de druppel zijn die de emmer doet overlopen”, zegt psychofysioloog en slaapdeskundige Marike Lancel van GGZ Drenthe. ,,Ook een vaak al aanwezig gevoel van vijandigheid wordt versterkt door slecht slapen. Dat kan leiden tot agressieve reacties en soms tot geweldsmisdrijven. Desondanks ligt nog weinig focus op slaapproblemen in psychiatrische behandelingen.”

Slecht slapen

Bij mensen met psychiatrische stoornissen wordt slecht slapen volgens Lancel door veel behandelaars meestal gezien als een symptoom, terwijl het juist een belangrijke oorzaak kan zijn van klachten. ,,De mogelijk ernstige gevolgen van het gebrek aan nachtrust worden onderschat.

Er zijn voorbeelden van mensen zonder strafblad die mede onder invloed van ernstig slaapgebrek gewelddadig zijn geworden en zelfs een moord hebben gepleegd.” Lancel werkt als hoofdonderzoeker bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen (FPK). In die kliniek verblijven daders die door de rechtbank veroordeeld zijn tot tbs of een andere verplichte behandeling die te maken heeft met het gepleegde misdrijf.

Belang van goede nachtrust

Lancel is ook als slaapdeskundige betrokken bij het Slaapcentrum voor Psychiatrie in Assen. Ze constateert dat in het algemeen wordt ingezien dat goede nachtrust nodig is om gezond te blijven. De psychiatrie en zeker de forensische psychiatrie moet een inhaalslag maken. Dat het nodig is, wordt volgens Lancel bevestigd door resultaten van een nog lopend onderzoek onder patiënten van de kliniek in Assen en tbs’ers in Van Mesdag in Groningen.

,,Uit dat onderzoek blijkt dat patiënten die lang lijden aan slapeloosheid in de kliniek vaker bij agressieve incidenten betrokken zijn dan gedetineerden die tevreden zijn over hun slaap.”

Oorzaak slecht slapen

Lancel zegt dat een groot deel van de patiënten in een FPK of tbs-kliniek al lang heel slecht slaapt door uiteenlopende oorzaken, zoals een depressie, medicijnen, drugs, nachtmerries als gevolg van trauma’s of door het jarenlang moeten slapen in een onveilige omgeving. Door de slaapkwaliteit via behandeling te verbeteren, kan mogelijk veel ellende worden voorkomen.”

De onderzoekster pleit ervoor om het aanwezig zijn van chronische slaapproblemen op te nemen in het advies dat aan de rechtbank wordt gegeven over de handeling van psychisch gestoorde verdachten.

Dit verhaal van Daniëlle Molenaar is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht