Zorg

Zelfdoding  –  Column Gerdien Boeringa

Het doet mij wat als ik lees dat Joost Zwagerman zijn leven beëindigd heeft. ’s Avonds in DWDD zijn vrienden en collega schrijvers er kapot van en zitten er verslagen bij. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat of welke opstapeling van … heeft hiertoe geleid? Zijn wij tekort geschoten? Wat hebben wij wel of niet gedaan, hadden wij dit kunnen voorkomen? Was het een moment van kortsluiting? Hadden wij moeten signaleren dat het deze kant opging? Nabestaanden blijven met wrange vragen en een etterend schuldgevoel achter. We hoeven ons dan ook niet af te vragen hoe de familie er thuis bij zit.

Deze week keek ik ook naar een reportage van 1-Vandaag over een gedreven docente biologie. Al was zij zeer gewild bij leerlingen, toch werd zij gepest en stelselmatig buitengesloten door collega’s. Uiteindelijk pleegde zij zelfmoord. Ook zal iedereen zich nog de afscheidsbrief van een jongen herinneren. Ouders plaatsten deze in de krant om pesten-pestte-gepest op scholen onder de aandacht te brengen.

Zelfdoding komt wat uit de taboesfeer. Wat iemand hiertoe kan leiden is ook steeds meer ‘bespreekbaar’. Depressie is geen schande meer, net als het ‘lopen’ bij de GGZ of contact zoeken met 113.  Veel mensen gebruiken medicatie, zoeken steun in (zelfhulp)groepen of op een forum. We kijken naar televisieprogramma’s over zelfmoordpreventie en scholen moeten met pestprotocollen werken. Hoe moeilijk deze onderwerpen zijn en blijven, in deze tijd is het iets ‘gemakkelijker’ om open te zijn over en bekendheid te geven aan het onderwerp.

Bij de zelfmoord van mijn broer heb ik altijd nog het idee de taboesfeer uit 1982 in stand te moeten houden. Mijn broer en zijn dood zijn niet uit mijn leven weg te poetsen. Toch draag ik nog altijd de boodschap mee dat dit verhaal een geheim moet blijven terwijl ik er graag over wil schrijven.

Een televisie-uitzending over iemand die gepest werd, zijn / haar leven beëindigde en de achterblijvers die omkomen in de nasleep rakelt bij mij het drama van mijn broer op. Ook híj werd gepest en maakte mede daardoor een eind aan zijn leven. Het is 33 jaar geleden dat hij overleed want alles wat iemand tot zelfmoord kan drijven bestond toen ook al. En daarom wil ik dat de naam van mijn broer genoemd wordt; Harry Boeringa.

foto hobo

Harry was 18 en studeerde aan het conservatorium met als hoofdvak hobo*. Hij was  uitzonderlijk muzikaal en getalenteerd, dit kwam al naar voren op de muziekschool en het harmonie-orkest waar hij in speelde. Harry was ook intelligent: voor zijn VWO-diploma hoefde hij niet veel te doen. De combinatie met sensitiviteit maakte hem een buitenbeentje en op de middelbare school een gemakkelijke pispaal. Harry was niet opgewassen zijn tegen de harde mentaliteit van anderen en ontwikkelde een minderwaardigheidscomplex.  “Als ik sta te wachten op de trein naar huis, dan kijken ze (klasgenoten) naar mij. Ik hoor ze denken: daar staat die lul. Wat een lul. Het is een nul. Hij is helemaal niks”.  De meeste vriendschappen waren niet solide. Eén ervan bleek zelfs meegaand in Harry’s depressie, verwardheid en het plan ‘eruit’ te stappen. Het ontbrak Harry aan  basis stevig in het leven te kunnen staan. Uiteindelijk was het een combinatie van allerlei factoren dat mijn broer besloot niet meer in deze wereld te willen blijven.

In de loop van de jaren gaan de scherpe randjes er wat af. Maar wie zoiets meemaakt in de naaste omgeving krijgt een flinke klap van de molenwiek en is getekend voor het leven. Natuurlijk  gaat het leven door en komt het verleden op de achtergrond te staan maar de molenwiek blijft. Met pieken ga ik nog steeds gebukt onder het schuldgevoel dat ik met me meedraag over alles wat ik heb gezegd tegen Harry, hoe gemeen ik ben geweest, hoe ik heb gescholden of hoe ik hem kon verwensen. Als kinderen hadden wij veel ruzie. Niet altijd, maar áls er ruzie was kon dit hoog oplopen en was ik een kreng.

Ookal maken álle kinderen ruzie met broers en zussen omdat dit bij broer en zus zijn hoort en omdat dit bij kind-zijn hoort, toch wringt het. Ik ben niet verantwoordelijk voor de dood van Harry maar ik kan het niet anders zien dan dat ik ergens een tandje in het wiel van Harry’s leven en dood ben geweest. Als zusje ben ik  niet weg te poetsen in het geheel. In herinnering blijft de relatie zoals die was en dit is nooit meer terug te draaien, goed te maken of op wat voor manier te herstellen. Ik heb het hier over een zware steen in mijn hart.

Als Harry nog had geleefd was hij nu 52 jaar geweest. Ik had hem zo graag heel gelukkig gezien, met een lieve vriendin of vriend, kinderen, huisje, boompje, beestje. Alles in balans, gelukkig, en helemaal de crisis voorbij. Met zijn passie voor muziek als hoboïst in een orkest of als leraar op een muziekschool.

Harry was gek op pasta. Zijn liefhebberij was om tussendoor of ’s nachts nog snel even een (steel)pannetje macaroni te koken. Beetje zout en peper, blokjes kaas erdoor, ketchup en ketjap erover en bikkelen maar. Deze zus is ook echt een pasta-eter. Soms, als de saus erg goed gelukt is, bedenk ik me hoe leuk het zou zijn als Harry  een bordje mee zou eten. Pasta met een heerlijk sausje, uiteraard bestrooid met heel veel  geraspte kaas.

Iedereen is er van overtuigd dat Joost Zwagerman, als hij nú terug zou kijken, spijt zou hebben van wat hij heeft gedaan. Als mijn broer Harry terug zou kijken had hij waarschijnlijk nooit beseft dat hij zo gemist zou worden. Hij heeft zich niet gerealiseerd dat hij een lege plek achter zou laten. Een lege plek die altijd is blijven bestaan  en nooit meer geheeld kan worden.

* Een hobo is een dubbelrietinstrument, behorend tot de houten blaasinstrumenten.

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht