Zorg

Deense moeders steeds vaker single

Steeds meer vrouwen in Denemarken kiezen ervoor om zonder partner een kind te krijgen, door gebruik te maken van een spermadonor. Een op de tien baby’s heeft zo’n alleenstaande moeder, of ‘solomor’ op zijn Deens.

bevalling, zwanger, baby,

,,Deze trend is gegroeid sinds alleenstaande vrouwen vanaf 2007 een gratis vruchtbaarheidsbehandeling kunnen krijgen”, zei een woordvoerder van het universitair ziekenhuis in Odense tegen de Britse krant The Guardian. ,,Ongeveer de helft van onze klanten is tegenwoordig single”, meldt ook Cryos International, de grootste spermabank ter wereld, in Århus. ,,We zien een grote toestroom van afgestudeerde oudere vrouwen; 85 procent is tussen de 31 en 45 en de helft heeft een mastertitel of hoger.”

Toch wil 90 procent van de vrouwen het liefst samen met een partner een kind, blijkt uit onderzoek van het universitair ziekenhuis in Kopenhagen. Alleenstaande moeders zijn gemiddeld 36 als ze zich bij een kliniek melden. ,,Met andere woorden”, zegt hoogleraar Lone Schmidt, ,,ze wachten en als duidelijk wordt dat er geen man in het plaatje is, nemen ze zelf actie.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht