Zorg

Plezierige seks? Meer kans op zwangerschap

Niet hoe vaak ze seks hebben, maar de manier waaróp zou voor stellen die niet zwanger raken wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn. Dat stelde hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Nils Lambalk van het VUmc  in zijn oratie. Binnenkort start een groot onderzoek naar de rol die seksueel gedrag speelt bij onbegrepen onvruchtbaarheid.

zwanger

zwanger

Als een vrouw niet zwanger raakt, wordt eerst onderzocht of er een medische oorzaak is. Zo niet, dan wordt nu vaak alleen gekeken naar hoe vaak stellen seks hebben en op welk moment in de vrouwelijke cyclus, zegt Lambalk. Hij vermoedt dat ook seksueel gedrag een rol speelt. In het landelijke onderzoek dat het VUmc en AMC gaan uitvoeren, wordt gekeken of de kans op zwangerschap vergroot kan worden door sekstherapie. ,,De deelnemers aan het onderzoek worden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene helft counseling krijgt om de seks plezieriger en minder stressvol te laten zijn en de andere helft geen nadrukkelijke begeleiding ontvangt,” verklaart Lamblak. ,,Na zes maanden worden de groepen vergeleken. De verwachting bestaat dat de counseling tot meer zwangerschappen zal leiden.”

Experiment

Uit experimenten bij proefdieren is al bekend dat voor een zwangerschap meer nodig is dan het bijeenbrengen van zaadcellen en eicellen. Zo bevat het semenplasma, de vloeistof waarin de zaadcellen zich bevinden, hormonen en andere stofjes die de innesteling en groei van het embryo bevorderen. Lambalk: ,,Het wordt tijd dat we ons realiseren dat de coïtus niet alleen de methode is om zaadcellen op de juiste plaats te brengen, maar waarschijnlijk ook een moment is waarop nog meer informatie wordt overgedragen die behulpzaam is bij het ontstaan van zwangerschap en de kwaliteit hiervan.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht