Zorg

Zestig procent van de jongeren plast met telefoon in de hand

Drie kwart van de volwassen Nederlanders heeft weleens plasproblemen. De meest voorkomende klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen, een sterke aandrang hebben tot plassen en incontinentie. Toch zijn deze klachten nog steeds moeilijk bespreekbaar. En hoewel het gros van de Nederlanders geen pottenkijkers duldt bij het plassen, zonderen we ons niet compleet af van de buitenwereld.

hygiëne, toilet, wc, wcpapier, ontlasting, plas, poep

Bron: Flickr/ Paul Holloway

Maar liefst 60 procent van de jongeren checkt zijn/haar telefoon tijdens het doen van een kleine boodschap. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1.220 Nederlanders.

Het ondervinden van ongemakken tijdens het plassen is een weinig besproken topic onder Nederlanders. Net als in 2014 geeft de meerderheid (60%) aan dat het een taboe betreft. Uit het onderzoek van GfK blijkt ook dat mensen met plasproblemen voornamelijk hun partner hierover in vertrouwen nemen (55%). Ten opzichte van vorig jaar blijken ook meer mensen zich te wenden tot hun huisarts (van 32% naar 38%). Familie en vrienden worden minder snel in vertrouwen genomen; slechts een kwart zou overwegen plasklachten met hen te bespreken.

Plassen is privé

Waarom praat een groot deel van de Nederlandse bevolking niet graag over plasproblemen? Het heeft wellicht te maken met het intieme karakter van een toiletbezoek. Plassen is een privéaangelegenheid, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van de Continentie Stichting Nederland. Bijna 3 op de 10 Nederlanders wil zelfs zijn/haar partner niet in de buurt hebben bij het plassen. Ook vindt 13% van de ondervraagden het ongemakkelijk wanneer hun kleine boodschap hoorbaar is voor anderen. De meest gênante plaservaring is voor bijna een derde van de ondervraagden wanneer iemand de wc-deur opent tijdens het plassen.

60% jongeren checkt regelmatig social media

Tijdens een toiletbezoek wenst men alleen te zijn en wat er gebeurt op het toilet wordt zelden besproken met de omgeving. Toch zondert niet iedereen zich compleet af tijdens het doen van een kleine boodschap. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de ondervraagden in de leeftijd van 18 tot 39 jaar regelmatig zijn social media checkt op de wc. Een derde blijft soms zelfs langer op het toilet zitten om iets af te kunnen lezen. Opvallend is ook dat 13% niet schroomt de telefoon op te nemen tijdens het plassen. Geen wonder dat 5% van de ondervraagden hun telefoon weleens in het toilet heeft laten vallen. Zo blijkt: wanneer men zich onzichtbaar waant, is het privékarakter van een toiletbezoek opeens minder van belang.

Grootste wc-ergernis: niet doorgetrokken toilet

Hoewel we plasproblemen niet graag met elkaar bespreken, houdt het wc-bezoek ons allemaal bezig. We ergeren ons vooral aan de confrontatie met het toiletritueel van een voorganger. Zo geeft bijna 60% van de ondervraagden aan dat het aantreffen van een niet doorgetrokken toilet voor hen de grootste toiletergernis vormt. Andere irritaties uit de top 5 zijn:

2. Urinesporen op of rond het toilet (48%)
3. Remsporen (46%)
4. Geen/te weinig wc-papier (45%)
5. Vieze geur (34%)

Voor vrouwen geldt dat zij het aantreffen van een wc zonder (voldoende) toiletpapier de grootste nachtmerrie vinden (54%). Bovendien geeft ruim 30% van de dames te kennen dat zij de wc-bril mummificeren met toiletpapier alvorens zij plaatsnemen op het toilet. Om het toiletbezoek aangenaam te maken, geeft twee derde van de ondervraagden aan graag zacht toiletpapier te gebruiken. Men kiest daarbij het liefst voor wit (31%), driedubbellaags (50%) wc-papier.

Treintoilet minst favoriete plasplaats

In het kader van wc-ergernissen blijken er veel toiletten te zijn die worden gemeden vanwege de ontbrekende hygiëne. De slechtst denkbare plek om te plassen is voor 59% van de ondervraagden in de trein. De gevreesde dixi’s op festivals en evenementen scoren met 50% van de stemmen een tweede plaats en de wc’s bij tankstations doet bijna de helft van de ondervraagden gruwelen. Andere gevreesde plasplaatsen zijn: toiletten op NS stations (25%), in het vliegtuig (21%) en op de camping (14%).

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht