Zorg

Charlotte hoopt op nier via krantenadvertentie

Omdat ze niet in aanmerking komt voor een donornier via de officiële wachtlijst heeft nierpatiënte Charlotte Duijvestein uit Ten Boer een grote advertentie geplaatst in het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Ze heeft tientallen positieve reacties gekregen en intussen hebben zich ook al een aantal mensen gemeld die daadwerkelijk een nier willen afstaan.

Charlotte
Maar of die nier geschikt is voor Charlotte is nog de vraag. Ze lijdt aan een zeldzame ziekte waardoor eigenlijk alleen een nier van een levende donor kans maakt om aan te slaan, en dan nog moeten bloedgroep en weefselkenmerken overeenkomen. Daarom is er een zogeheten crossover-programma waarbij in heel Nederland beschikbare donoren en mogelijke ontvangers die wél matchen aan elkaar worden gekoppeld. Het komt immers veel vaker voor dat een familielid of kennis van een nierpatiënt een orgaan af wil staan maar dat orgaan niet blijkt te matchen.

Advertentie voor nier

,,Zo lief en geweldig dat zich mensen gemeld hebben na mijn advertentie’’, zegt Charlotte. ,,Of er eentje matcht hangt van veel factoren af en hoor ik pas over enkele weken. Ook ga ik het crossover-traject in en daarmee heb ik ook nog een kleine kans van slagen. De advertentie is tot dusver een groot succes.’’ Duijvestein is zeker niet de eerste Nederlander die op deze manier probeert aan een orgaan te komen. De Nederlandse Transplantatie Stichting merkt dat het steeds vaker voorkomt, ook via sociale media. Vanwege het tekort aan donororganen zijn er strenge regels voor wie het eerst in aanmerking komt. Daarbij geldt niet alleen de wachttijd maar ook bij welke patiënt een orgaan het meeste kans heeft goed aan te slaan.
Niergezocht

AHUS

Duijvestein lijdt aan de zeldzame ziekte aHUS, atypisch hemolytisch uremisch syndroom. De kleine groep patiënten met aHUS komt eigenlijk nooit op de wachtlijst voor donornieren omdat de kans op directe afstoting groot is. Tegen die afstoting bestaat nu een nieuw medicijn maar dat is zo duur dat het niet standaard wordt aangeboden aan aHUS-patiënten. ,,Maar als ik een nier van een levende donor vind, is er een kans dat dat medicijn niet eens nodig is’’, zegt Charlotte.

De vorig jaar opgerichte stichting Doneren en Transplanteren steunt mensen die op deze manier levende donoren zoeken. ,,Verrekte oneerlijk dat je door de huidige bestaande protocollen genoodzaakt wordt om dit soort acties zelf te ondernemen om te kunnen blijven leven’’, zegt Nicole Plas van deze stichting.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht