Voeding

Meten is weten – Column Janet Noome

“Ik heb de weegschaal naar de zolder verbannen want ik kan daar niet mee omgaan”, zei cliënte. “Weg met die weegschaal “, zeg ik en zie haar gezicht opklaren. “Serieus?”. Ja, want wat zegt het gewicht ons. Iets over je gezondheid? Klopt dat wel?

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Met ons gewicht in kilogrammen en lichaamslengte in meters kunnen we onze zogenaamde Body Mass Index (BMI) uitrekenen. Met het getal dat uit dat rekensommetje komt wordt een schatting gemaakt van mogelijke gezondheidsrisico’s. Zo wordt een BMI tussen de 19 en 25 als een gezond gewicht gezien. Terwijl een BMI boven de 30 aangeeft dat je obesitas hebt. Maar is dit wel zo’n betrouwbaar getal?

Ik vind van niet. Het zegt namelijk helemaal nièts over de samenstelling van het lichaam-zelf. Want wat we willen weten is hoeveel buikvet iemand heeft. Veel buikvet rondom de organen is risicovol. En dat zegt wèl iets over onze gezondheid. Zo zag ik laatst een cliënt, verhuizer van beroep. Hij was van het type aangeklede spierbundel. Na weging kwamen we samen tot de conclusie dat hij bijna in aanmerking zou komen voor een maagverkleining. Een hilarisch moment. Want deze man had namelijk geen grammetje vet teveel.

Hij had gewoon erg veel spieren en die zijn zwaarder dan vet. Dat verklaarde zijn hoge BMI. De BMI uitrekenen zegt dus niet veel. Een meer betrouwbare meting met oog op gezondheidsrisico’s, is de middelomtrek. Pak een meetlint en zet uw handen in uw zij met de duimen naar de rugkant. De plek waar de duim zit neemt u als uitgangspunt voor de denkbeeldige lijn rond de taille. Dat is de meetplek.

Bent u man met een middelomtrek tussen de 79 en 94 cm? Dan heeft u een gezond gewicht. Voor vrouwen geldt een taille tussen de 68 en 80 cm. Zowel minder als meer cm zijn niet oké. Maar pas op. Gezond gewicht is niet synoniem aan gezondheid. Moraal van dit verhaal? Wegen zegt Weinig en Taillemeten is Weten!

Diëtiste Janet Noome is geboren in Heerenveen, opgegroeid in Assen en heeft gestudeerd (voeding en diëtiek) in Groningen. Ze woont nu met man en honden in Emmen, haar twee zoons zijn inmiddels de deur uit. Ze inmiddels de deur uit. Ze werkte onder andere in ziekenhuis Oranjeoord in Harlingen en verpleeghuis Het Zonnehuis in Zuidhorn, gaf les bij de koksopleiding van de Culinaire Vakschool in Groningen Culinaire Vakschool in Groningen en heeft sinds tien jaar haar eigen zelfstandige diëtistenpraktijk Advies Voeding & Dieet in Emmen. Zelf fan van koken en lekker eten is smaak een belangrijke component in haar voedingsadviezen. Eten hoort smakelijk te zijn.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht