Zorg

Annemari Talsma schrijft boek over maagverlamming

Een tompouce eten, dineren in een pannenkoekenschip, Bacardi drinken. Zomaar wat wensen die op de lange bucketlist van Annemari Talsma uit Warten (22) staan. Door grote veranderingen in haar leven zijn voor haar juist kleine dingen bijzonder geworden.

Annemari
Precies op de afgesproken tijd wordt Annemari door haar moeder afgezet voor haar huis in Warten. In haar hand een plastic pot met een heideplant. ’De plant voor de deur is niet meer zo mooi, dus heb ik een nieuwe gekocht.’ Ze praat opgewekt en vrijwel aan een stuk door terwijl ze me voorgaat, haar huis in. In haar woonkamer hangen verschillende spreuken. Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. En Live, love, laugh. Als Annemari me dan ook nog thee voorschotelt in een fleurige Blond Amsterdamtheepot bestaat er geen twijfel meer: aan een vrolijke kijk op het leven heeft zij geen gebrek.

Sondevoeding

En dat ondanks die rugzak. Die rugzak die ze, wanneer ze zelf plaatsneemt, naast haar voeten op de grond zet. Uit de tas komen twee slangetjes die verdwijnen onder Annemari’s shirt. Die slangetjes verbinden de sondevoedingspompen via een gat in haar dunne darm met haar darmen. Annemari heeft een maagverlamming, wat inhoudt dat de spieren van haar maag niet meer in staat zijn om het eten te verwerken en door te persen naar de darmen. ’Mijn maag is een slappe zak’, zegt Annemari. Ze moet lachen. ’Een echte rótzak!’ De voedingspomp en vochtpomp zorgen ervoor dat ze toch voeding en vocht binnenkrijgt. Maar eten via de mond, dat lukt haar nog maar zelden. En als het lukt, dan hooguit een cracker met kaas.

Astma

Toen ze een jaar of zeven was, kreeg ze last van benauwdheid. Een ernstige vorm van allergische astma, bleek na verschillende onderzoeken en – onsuccesvollebehandelingen. Na deze diagnose vond haar leven meer ín het ziekenhuis plaats dan daarbuiten. Op een dag werden Annemari en haar ouders geïnformeerd over een Astmacentrum in Zwitserland. De uiterst schone lucht daar helpt astmapatiënten. ’Ik had hier geen leven meer’, vertelt Annemari. Dus ging ze op haar achttiende op naar de Alpen. Ze heeft er van alles gedaan, waaronder skiën. Dat was om de conditie zo goed mogelijk te houden. Ook kreeg ze al jaren prednison om minder ontstekingen te krijgen en minder benauwd te zijn. Maar die kreeg ze zonder maagbescherming waardoor ze op een gegeven moment een maagbloeding kreeg. Na een aantal maanden werd Annemari weer meerdere malen opgenomen in het ziekenhuis in Nederland. Het was zelfs zo erg dat ze haar eten niet meer kon binnenhouden. Ze woog op een gegeven moment nog maar 35 kilo. ’Anorexia’, zeiden zowel artsen als haar omgeving.
’Verstopping’, was het tweede vermoeden. Beide veronderstellingen waren fout, maar dat bleek pas nadat een arts haar een broodje jam voorschotelde en bij haar bleef zitten tot er iets gebeurde. Nog geen vijf minuten later gaf Annemari over op zijn schoenen. Voor de arts was het toen duidelijk. Er was iets echt niet goed. Na nog wat onderzoeken kwam de definitieve diagnose. Maagverlamming.

Boek over maagverlamming

Er volgde een periode waarin artsen middels vallen en opstaan uitvogelden hoe ze Annemari het beste konden helpen. Uiteindelijk bleek een gat rechtstreeks in de darm de oplossing. Vijftien jaar zit ze nu in de medische molen, maar inmiddels kan ze zeggen dat ze haar leven, voor zover mogelijk, op de rit heeft. Al moet ze wekelijks naar het UMCG voor vier injecties voor de longen. Al heeft ze altijd een pijnlijke ontsteking bij de sonde in de darmen. En al is ze door haar medicatie lijviger geworden dan haar lief is. Ze weet haar weg erin te vinden.

Mogelijk is dit te danken aan het feit dat ze al jaren een weblog bijhoudt: iannjoy-wordpress.com. Over de behandelingen, over wat haar bezighoudt, over mooie momenten en diepe dalen. ’Dat vind ik leuk om te doen, en het helpt ook om de dingen van mij af te schrijven’, vertelt ze. Een tijd geleden stuurde ze een mail naar Stichting Kinderwens, die de wensen van ernstig zieke kinderen laat uitkomen. Ze wilde haar verhalen bundelen in een boek. De Stichting vond het een bijzondere wens en besloot haar te helpen. Onlangs is het boek gepresenteerd.

’En wat heel vet is: hij is nu ook op bol.com en bij boekhandels te bestellen.’

Leren lachen

Ze heeft al verschillende reacties gekregen. Zo was er een winkel in Warten waar de zaken niet meer zo goed gingen . Annemariheeft daar gewerkt. Na het sluiten van de winkel is de eigenaar anders naar dingen gaan kijken, mede door haar. ’Dat positieve zit deels in mijn karakter, maar ik heb ook geleerd om positief te zijn. Als ik niet positief ben, straalt dat uit naar mijn omgeving.Je leert de kleine dingen in het leven te waarderen. Net zoals met die heideplant die ik heb gekocht. Vroeger interesseerden planten me niet, maar nu vind ik het fijn als er bloemen in de tuin en in mijn huis staan.’

Dromen Voor wat betreft haar bucketlist, die voor een deel bestaat uit dingen die ze graag nog eens zou willen eten, is ze realistisch. Eten zal ze waarschijnlijk nooit meer normaal kunnen. Ze heeft een zeldzame variant van maagverlamming die, zoals het nu staat, nooit meer te verhelpen is. Annemari: ’Maar je weet niet wat de medische wereld over een paar jaar kan. Er vinden constant ontwikkelingen plaats. Ik denk niet dat ik ooit helemaal beter zal worden, maar je weet maar nooit. Dromen moet je houden.’

Eerder verscheen dit verhaal over Annemari op Gezondheid & Co

Het boek Leven(s)lang, ademen door een rietje en eten uit een slang van Annemari Talsma is verkrijgbaar via bol.com.

Dit verhaal is geschreven door Martine van der Linden en verscheen eerder in de Huis-aan-huis

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht