Zorg

Verzekerde wil terug naar het ziekenfonds

Veel verzekerden hebben hun buik vol van het zorgstelsel. Ze vinden het te ingewikkeld en te duur. Het mes moet in het oerwoud van zorgpolissen, aldus deskundigen. Volgens onderzoek van vergelijker Pricewise verlangt 58 procent van de verzekerden zelfs terug naar het aloude ziekenfonds. ,,Mensen zien door de bomen het bos niet meer en willen terug naar de tijd dat de zorg nog overzichtelijk was,” constateert Ap van den Berg van Pricewise.

geld, zorgverzekering, sparen, stethoscoop, verzekering,

Bron: Flickr/ 401(K) 2013

In het vorige zorgstelsel viel er weinig te kiezen; er was het ziekenfonds of het particuliere stelsel. De klacht dat het huidige stelsel met de vele verschillende basisverzekeringen en aanvullende polissen te complex is geworden, vindt gehoor bij Zorgverzekeraars Nederland.

De branchevereniging van zorgverzekeraars is inmiddels een grootscheepse campagne gestart om zorgverzekerden te helpen. ,,We zien dat het enorme aanbod aan polissen wringt. Mensen hebben weinig kennis van hun zorgverzekeringen en hebben moeite om een nieuwe te kiezen. We willen daarin helpen,” zegt zegsvrouw Maaike Krommendijk van ZN.

Zo beloven verzekeraars op hun sites duidelijker te zetten welke polissen ze aanbieden en waarin die precies van elkaar verschillen. Ook kunnen verzekerden in een oogopslag zien bij welke zorgverleners ze terecht kunnen.

Stap verder

Gezondheidseconoom Wim Groot vindt dat de verzekeraars nog een stap verder moeten gaan. ,,Beter zou zijn dat zij het mes zetten in al die polissen. Er zijn nu zoveel verzekeringen met allemaal verschillende namen en verschillende voorwaarden dat verzekerden geen idee hebben waar ze voor kiezen. Dat remt mensen om over te stappen.”

Dat is ook wat patiëntenfederatie NPFC constateert. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat één op de vijf patiënten worstelt met het huidige aanbod van polissen. Die ondervraagden zijn veelal chronisch zieken en dus doorgaans beter geïnformeerd over de zorg.

,,Moet je nagaan hoe moeilijk de keuze is voor een patiënt die af en toe eens bij de dokter komt,” reageert Dianda Veldman, directeur van NPCF. Volgens haar kiezen veel mensen nu voor de goedkoopste premie, terwijl ze eigenlijk zouden moeten kijken welke polis het best bij ze past.

Simpeler en beperkter

De keuzes moeten simpeler en beperkter worden, meent NPCF. Veldman ziet de terugkeer naar het ziekenfonds geen optie. ,,Het nieuwe stelsel dat 10 jaar geleden is ingevoerd, heeft ons veel goeds gebracht: we hebben meer verzekerde zorg. Bovendien is er meer gelijkwaardigheid. Vroeger lagen de particulier verzekerden op een kamer en ziekenfondspatiënten ‘op zaal’.”

Half november valt bij iedereen weer de nieuwe zorgpolis met voorwaarden op de mat. Dat is voor veel mensen het moment om zich te oriënteren op een nieuwe verzekering. Toch stappen in de praktijk maar weinig mensen over.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht