Zorg

Nederlanders honkvast bij zorgverzekeraar

69 procent van de Nederlandse bevolking zit al vanaf 2006 bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl. Zo’n 20 procent van de Nederlandse verzekerden stapte één keer over, 7 procent 2 keer en 2 procent drie keer. Slechts 1 procent deed het vaker dan drie keer.

zorgverzekering

Meteen na de afschaffing van het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen in 2006 was sprake van een stormloop op concurrerende zorgverzekeraars. Toen maakten bijna drie miljoen Nederlanders een switch.Zo ‘wild’ is het er nooit meer aan toegegaan. Vanaf 2007 bleven de overstappercentages steken tussen de 3,6 en 5,5 procent. Sinds 2012 handhaafden de aantallen zich boven de miljoen en tussen de 6,0 en 7,2 procent.

Uit een recente peiling van Pricewise.nl blijkt dat één op de vier Nederlanders zich heeft voorgenomen om eind 2015 te zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar uiteindelijk wordt de soep nooit zo heet gegeten, weet Hans de Kok, directeur van Pricewise.nl. ,,Vorig jaar waren de voornemens niet anders. Toen stapten iets meer dan een miljoen mensen (7 procent) over naar een andere zorgverzekeraar.”

Duurder

Volgens De Kok is het een misvatting dat de introductie van de basispolis onze gezondheidszorg veel duurder heeft gemaakt: ,,Dit lijkt vooral een gevoel te weerspiegelen. De premie voor de verplichte basispolis steeg in de afgelopen 10 jaar inderdaad van gemiddeld 1053 naar 1164 euro, ofwel een prijsstijging van zo’n 10,5 procent.” ,,Maar,” voegt hij er aan toe, ,,Gecorrigeerd met de inflatie daalde de premie – ik baseer me op cijfers van Informatiedienstverlener Vektis en het Centraal Bureau voor de Statistiek – met 6 procent. Dit komt neer op zo’n 70 euro per jaar.” Bij de overgang van ziekenfonds en particuliere verzekeringen naar de basispolis namen de premiekosten wel belangrijk toe. ,,Maar wanneer de zorgtoeslag wordt meegerekend wordt het premienadeel voor lagere inkomens gedempt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht