Zorg

Voor 2025 moet er een behandeling voor alzheimer moet zijn. Gaat dat lukken?

Wetenschappers hopen een oplossing voor alzheimer te vinden. VU-neuropsycholoog Wiesje van der Flier schreef met collega Philip Scheltens een boek over het ziekteproces. Het algemene doel is dat er in 2025 een behandeling voor alzheimer moet zijn. Gaat dat lukken?

alzheimer, oud, bejaard, bejaarden, vergeetachtig, dement, dementie, verzorging, bejaardentehuis, bejaardenhuis, verzorgingstehuis, senior

Bron: AFP Photo/ Jean Francois Monier

Wiesje van der Flier (1975), VU-hoogleraar: “Ik verwacht niet dat alzheimer over tien jaar de wereld uit is. Maar ik denk wel dat we dan flinke stappen hebben gemaakt om te begrijpen hoe het ziekteproces werkt, en daarmee ook hoe we er zo vroeg mogelijk op kunnen ingrijpen. Als een patiënt eenmaal dementie heeft, is de schade namelijk vaak al zo groot dat je er niet veel meer aan kunt doen. Een oplossing zoeken voor alzheimer gaat dus vooral over voorkomen dat er problemen ontstaan.”

Wetenschappers zeggen al jaren dat ze goede hoop hebben op een doorbraak. Toch heeft het alzheimeronderzoek de afgelopen dertig jaar nog weinig opgeleverd.

“Dat is absoluut niet waar. Natuurlijk had iedereen gehoopt dat we verder zouden zijn, maar er is wel degelijk veel gebeurd. Om te beginnen kunnen we steeds beter vaststellen of iemand wel of niet aan alzheimer lijdt. Dat is belangrijk, omdat we patiënten vervolgens de juiste zorg kunnen bieden. Of mensen gerust kunnen stellen als ze het níet hebben natuurlijk.”

“Daarnaast helpt die verbeterde diagnostiek meer inzicht te krijgen in wat er bij het ontstaan van de ziekte gebeurt, en waar het fout gaat. Hetzelfde geldt voor genetisch onderzoek. Hoe meer genen we kennen die bij alzheimer betrokken zijn, hoe meer aanknopingspunten we hebben om naar een oplossing te zoeken.”

“En we maken ook wel degelijk stappen bij het ontwikkelen van een behandeling. Er vindt nu onderzoek plaats met een nieuw middel dat in een voorstadium van alzheimer geheugenklachten lijkt te verminderen en de ziekte zou kunnen vertragen. Het is allemaal nog heel pril, maar het biedt wel hoop voor de toekomst.”

Zal alzheimer ooit te genezen zijn?

“Ik ben een optimist, dus ik geloof van wel. Maar er zal nooit één wonderpil komen. Alzheimer is een heel ingewikkelde ziekte. Er is niet één oorzaak aan te wijzen; het is een samenspel van verschillende factoren dat bij iedere patiënt anders uitpakt. Dat betekent: maatwerk. Oftewel, gepersonaliseerde, doelgerichte medicijnen zoals je dat bijvoorbeeld ook al bij kanker ziet. Daar kijkt men naar de unieke kenmerken van een tumorcel en past de behandeling erop aan. Ik verwacht dat er in de toekomst ook zoiets bij alzheimer gaat gebeuren.”

Ondertussen zijn er in Nederland een kwart miljoen mensen met dementie, die voor het grootste deel thuis wonen. En dat aantal neemt alleen maar toe. Zouden we een deel van het onderzoeksgeld niet moeten gebruiken om de zorg voor hen te verbeteren?

“Het is niet of-of, maar en-en. Door de toegenomen aandacht voor wetenschappelijk onderzoek is er óók meer aandacht voor het ziektebeeld, en de problemen die daarmee gepaard gaan. En dat leidt weer tot betere zorg voor de patiënten, al is het maar omdat adequate hulp begint met een goede diagnose. Er zijn veel vormen van ondersteuning voor mensen die lijden aan dementie, maar niet iedereen weet die te vinden.”

“Daar valt nog een wereld te winnen, bijvoorbeeld met de inzet van casemanagers. Verder is het belangrijk dat er voldoende steun is voor mantelzorgers, want die hebben het vaak heel zwaar.”

Wanneer doe je er goed aan om met geheugenklachten naar de huisarts te gaan?

“Als je je zorgen maakt, of als je omgeving dat doet. Zo nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerde geheugenpoli.”

Kun je zelf iets doen om het risico op alzheimer te verkleinen?

“De afgelopen decennia is de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes enorm verbeterd. Het lijkt erop dat daarmee ook de kans op dementie enigszins vermindert. Hoe dat precies werkt weten we nog niet, maar duidelijk is wel dat ‘goed’ leven het risico op het ontstaan van de ziekte verlaagt.”

“Dan gaat natuurlijk over niet roken, een gezond dieet en gewicht en voldoende bewegen, maar óók over geestelijk en sociaal actief blijven. Dat blijkt namelijk even belangrijk te zijn.”

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht