Zorg

Linkshandigen zijn niet creatiever, of zieker

Linkshandigen zijn niet creatiever of ongezonder dan rechtshandigen. Mensen zonder nadrukkelijke handvoorkeur, dus die zowel dingen links als rechts doen, zijn echter wel creatiever dan gemiddeld. Zij hebben ook minder kinderen en zijn vaker betrokken bij opstootjes of gevechten.

links, linkshandig

Bron: Wikimedia/ Smanthav321

Dit alles blijkt uit een grootschalige steekproef van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met het Weekend van de Wetenschap. Inzet van het onderzoek was bekijken wat er waar is van de mythes rondom linkshandigen. Zo’n 25.000 mensen werkten mee aan het onderzoek.

,,We dachten altijd dat het verschil maakt of je links- of rechtshandig bent. Maar nu hebben we ontdekt dat het nauwelijks uitmaakt, de sterkte van de handvoorkeur is veel belangrijker”, zegt onderzoeker Ton Groothuis (zelf overwegend linkshandig, maar hij schrijft met rechts). ,,De sterkte van de handvoorkeur vertoont een relatie met bepaalde eigenschappen zoals creativiteit en gezondheid. Hoe minder voorkeur hoe groter de verschillen. Tussen links- en rechtshandigen met een duidelijke voorkeur voor die hand zijn niet veel verschillen gevonden.”

Een opvallende constatering, zegt Groothuis. ,,Maar nog veel interessanter wordt het om te bekijken of het uitmaakt hoe goed iemand dingen kan met verschillende handen.” Dat wordt het onderwerp voor vervolgstudie.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht