Voeding

Cafeïne verstoort de biologische klok

Wetenschappers van het Riken Brain Institute in Japan hebben een veilige techniek ontwikkeld om hersenweefsel doorzichtig te maken. De transparantie helpt bij het maken van 3D-hogeresolutiebeelden van het lichaam. De techniek is al succesvol toegepast bij de opsporing van de eiwitten die alzheimer veroorzaken.

koffie, diabetes

Lage vitamine D-gehaltes zijn een risicofactor voor dementie, blijkt uit een publicatie in Jama Neurology. Vijf jaar registreerden wetenschappers de vitamine D-status van vierhonderd ouderen. De cognitieve vaardigheden van de mensen met een vitamine D-tekort bleken drie keer zo snel achteruit te gaan.

Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Vogelkunde in Duitsland hebben vastgesteld dat smoorverliefde zebravinken meer affectie voor elkaar tonen en minder vreemdgaan dan hun uitgehuwelijkte soortgenoten. Daarnaast was het sterftecijfer onder de jongen van de gelukkige paartjes 37 procent lager.

Dat cafeïne voor het slapen gaan niet goed voor je is, wisten we al. Maar nu hebben onderzoekers van Universiteit van Boulder in Colorado aangetoond dat stof ook de biologische klok ontregelt. Een dubbele espresso in de drie uur voor het slapengaan leidt tot een vertraging van het natuurlijke ritme met veertig minuten

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht