Zorg

Stap in de wereld…   – Column Gerdien Boeringa

Stap in de wereld die orthopedisch aangepast schoeisel heet! Een fantastisch feest. Dus niet. Ik snak naar een Jan-en-Alleman schoenenwinkel, maar deze tijd heb ik achter de rug en komt ook niet meer terug. Sinds een paar jaar draag ik speciaal gemaakte laarsjes met passend voetbed en enkelverstijving. Voordat ik ze aankan heb ik een heel traject gehad: voeten afdrukken en gipsen, mallen passen, meten, proeflaarsjes, aanpassing hier, bijwerken daar enz. Het eindprodukt kan er best leuk uitzien, lekker zitten en goed lopen. Maar…. het kan ook heel wat geklungel en gekloot met zich meebrengen.

FLODDER Kees Verliefd Nelly Frijda Copyright Kippa

Nelly Frijda Copyright Kippa

Mijn laarsjes draag ik intensief dus het eerste paar van bruin wax-leer moest voor reparatie: de rits deelde zich bij het dichtritsen opeens in tweeën. Dus ik bel naar het bedrijf (gevestigd op het industrieterrein) en kan het laarsje brengen. Een paar dagen later is de laars klaar, ik kan hem weer ophalen: er zit een nieuwe rits in. Mooi zo.

De volgende dag trek ik hem aan en ja hoor, daar splitst de rits opnieuw. Ik bel weer naar het bedrijf en spreek mijn vermoeden uit: er zit geen nieuw ritsje in mijn laars. “Ja hoor, zeer zeker wel: het was een hels karwei om het voor elkaar te krijgen want het hele voorpand van de laars moest los…” Toch, als ik het laarsje goed inspecteer moet ik concluderen dat er geen sprake is van een nieuwe rits.  Nergens is nieuw stiksel te bespeuren en de rits vertoont nogal wat gebruikerssporen. Dezelfde oude rits is weer tegen in elkaar geprutst. Zippertje een paar keer heen en weer: de klant kan er zo wel weer even mee door.

Bij het terugbrengen houd ik het op een vergissing. Ja hoor, er moet zeker sprake zijn van verwisseling. Het nieuwe ritsje is dan hoogstwaarschijnlijk per abuis in het andere laarsje gezet want er ís écht een nieuwe rits ingezet. Het zal wel zo zijn dan, thuis zal ik het even bekijken. Een paar dagen later word ik weer gebeld: het laarsje is klaar. Ik reis af richting industrieterrein, haal hem op en hoera, er is nu echt sprake van een nieuwe rits, zij het niet een rits in de goede kleur. Laat maar zitten, ik kan het laarsje weer aan.

Thuis trek ik mijn laars met nieuwe rits aan. Voor de optimale pasvorm moet ik ook de veter weer even aansnoeren. Huup-huup-huup-barbatruuk en ja hoor: de veter knapt. Ik roep een aantal lelijke woorden in het rond waar onze Lieve Heer hoogstwaarschijnlijk niet zo blij mee is al zal Hij het wel begrijpen. Wat is dit voor vervelend heen en weer gekar naar het industrieterrein waar men vanuit het oogpunt van service de veter wel even had kunnen vervangen. Veters aanrijgen is voor mij  vervelend. Het voorover buigen en laag bij de grond kracht gebruiken is pijnlijk. Maar okee, uiteindelijk verplaats ik mij weer geveterd én geritst door het Ganze Land.

De volgende dag ben ik opnieuw van plan geveterd en geritst door het Ganze Land te gaan. Dus vol goede moed trek ik mijn laarsje aan: een nieuwe veter, een nieuwe rits, dit moet en gaat lukken. Dit keer ten aanzien van het rechterlaarsje geen leedvermaak: het gaat goed en het lukt! Há! Mijn paard staat al gezadeld buiten te wachten dus trek ik ook mijn linkerlaarsje aan. Voet erin, zipzip-ritsdicht en wegwezen: het avontuur tegemoet! Maar dit keer is het de rits van het linkerlaarsje wat het begeeft. Om gek van te worden.

Ik bel het bedrijf maar weer, de telefoniste is vriendelijke en kan er verder ook niets aan doen. “En u treft het, mevrouw Boeringa, want uw 2e paar blauwe (wissel)laarsjes die in revisie waren zijn klaar”. Dat is mooi, want iets anders had ik niet meer om aan te trekken. Ik kachel weer naar het industrieterrein, breng het bruine linkerlaarsje, gooi mijn Birkenstocks die ik aanheb in de fietstas en trek gelijk de blauwe laarsjes aan. Vol goede moed ga door naar het Leeuwarder Bos een stukje wandelen. Na 10 meter voel ik het al: hier klopt iets niet. Toch loop ik door in de veronderstelling dat dit idee vast ‘tussen de oren’ zit. Ik loop verder maar dan protesteert er iets in mijn rug: krrrr-krrrr. Verkramping en felle scheuten schieten door me heen. Ik loop door, negeer het, gewoon doorgaan want dan is het er niet.

Om een lang verhaal kort te maken: twee dagen ben ik letterlijk gevloerd door een halve centimeter –ja hoor kan er nog wel bij- hoogteverschil in de zolen van de laarsjes. Mij rest de backstretcher, rek- en strekoefeningen doen, losmaakoefeningen in het doelgroepenbad, rust, liggen, nog meer rust, liggen en afspraken afzeggen. Dus wie zullen we nu weer eens bellen? Pas de volgende dag kan ik terecht dus in de tussenliggende tijd moet ik het doen met mijn pantoffels: Birkenstocks. Gelukkig regent het niet maar het is geen blotevoeten-weer meer. Als ik iets achterlijk vind staan zijn het Birkenstocks met sokken maar ik moet er nu zelf aan geloven al draag ik geen geitenwollen sokken. Birkenstocks met geitenwollen sokken: een verschrikkelijk plaatje.

De volgende dag meld ik me voor de  zoveelste keer op het aangepast-orthopedisch-schoeiselbedrijf. De laarzenmalaise en de afhankelijkheid hierin worden het mij teveel en ik moet even heel erg huilen. Het probeem kan gelijk worden opgelost door de zolen van gelijke hoogte te maken maar dit maakt niet dat ook mijn lijf á-lá-minute van de ellende af is. 2 Dagen lig ik al onderuit en dit euvel heeft even tijd nodig om te ‘herstellen’. En dan een schoentechnicus erbij die zich min of meer  excuseert met “de meeste mensen merken een verschil van 4-5 millimeter niet…”

Naast dit gedonder speelde er ook al genoeg: bij de neuroloog ‘lopen’, onderzoeken, gesprek neurochirurg, spanningen rond de Wmo (zie betreffende columns), de onzekerheid of ik kan blijven wonen waar ik zo gehecht ben, voor die dagen waarop ik niet anders meer kan een scootmobiel. Hoe komt het allemaal, hoe moet het allemaal, ik wil het allemaal niet maar kan er niet omheen. Zie het bol maar te werken.

Ik ben erg goed in patat bakken. Patat en dergelijke. In diverse kringen sta ik sta bekend om mijn uitmuntende frituurkunsten. En wat kan een mens opknappen van een bordje heerlijke friet met (onbeperkt) mayonaise van Calvé, ketchup van Heinz of curryketchup van Oliehoorn. Jawel: ik weet waar ik het over heb, geen discussie mogelijk. G. komt eten. M. blijft ook. De dames zitten op de bank flink te ouwehoeren maar zetten ook de borden, potten, knijpflessen, drank en kom met sla enzovoorts alvast klaar. Ze mogen niet in het keukengebied komen want ik duld geen voor-de-voeten-lopers. Ma Flodder staat stoïcijns met een smoezelig huishoudschortje voor en sokken-in-Birkenstocks aan patat te bakken. Alleen een sigaar ontbreekt nog. En groene rubberlaarzen voor ritjes op de scootmobiel tijdens regenachtig weer. Te zijner tijd vast een leuke foto maar voor het zover is meldt de eerste portie patat zich klaar. Wat is het lekker. En wat is het gezellig zo. Een lichtpuntje in de week.

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht