Voeding

Waarom worden E-nummers gewantrouwd?

E-nummers zijn volgens wetenschappers de best gecontroleerde stoffen van Europa. Waarom worden ze dan toch zo gewantrouwd? Er zijn van die twistpunten waarbij de meningen zó ver uiteenliggen, dat een toehoorder zomaar zou kunnen denken dat de strijdende partijen het per ongeluk over twee verschillende dingen hebben. E-nummers zijn zo’n onderwerp.

snoep, ongezond, kleurstof, suiker

Aan uw linkerzijde ziet u de overheid en de wetenschap. Die roepen in koor dat er echt, echt, écht helemaal niks mis is met de door de Europese Unie zorgvuldig goedgekeurde toevoegingen. ,,Het zijn de meest gecontroleerde stoffen in Europa!”, zegt een vooraanstaand voedselwetenschapper. ,,Absoluut veilig en hartstikke nuttig”, zegt het Voedingscentrum.

Maar het grote internet aan uw rechterzijde weet dat zo net nog niet. Of eigenlijk weet het het juist wél: E-nummers tasten de hersenen aan, schoppen de hormoonhuishouding in de war, maken depressief, veroorzaken astma, darmstoornissen, adhd, blindheid, migraine, haaruitval, chronische moeheid, schizofrenie, kanker en vage gevoelens van onbehagen. Goedbeschouwd zijn ze levensgevaarlijk.

Waarom e-nummers?

En dat terwijl het E-nummersysteem in de jaren tachtig juist is ontworpen om consumenten gerust te stellen in plaats van doodsangst aan te jagen. De grootschalige voedselindustrie was zeer enthousiast begonnen met het toevoegen van allerlei natuurlijke en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen, stabilisatoren en conserveermiddelen aan hun moderne, samengestelde producten. De EU bekeek dat nieuwe stofjesgebruik met argusogen: al die nieuwe wondermiddeltjes, kun je die eigenlijk wel onbeperkt eten?

Er werd een uitgebreid registratie- en controlesysteem opgetuigd. Alle additieven – stoffen die producten een beetje beter, mooier, houdbaarder of lekkerder maken, maar op zichzelf geen ‘eten’ zijn en dus niet gelden als ingrediënt – worden uitgebreid onderzocht door de EFSA, de Europese voedsel- en warenautoriteit. Voor bijna alle stoffen is een ADI bepaald, een Acceptabele Dagelijkse Inname, die honderd maal lager ligt dan de laagste hoeveelheid van de stof waarbij een gezondheidseffect werd gemeten als je het elke dag van je leven zou eten.

Natuurlijke stoffen

Belangrijk om hierbij te noteren is, dat dit voor een groot deel stofjes zijn die ook gewoon in de natuur voorkomen. Kurkumine is wat geelwortel geel maakt, en citroenzuur maakt citroen zuur. Maar ze hoeven pas een E-nummer te krijgen als ze respectievelijk als kleurstof (E100) en voedingszuur (E330) worden toegevoegd aan iets anders.

Mononatriumglutamaat (ook bekend als MSG of ve-tsin) zit van nature in bijvoorbeeld tomaten, gerijpt vlees en Parmezaanse kaas, als de onweerstaanbare, hartige smaak die Japanners ‘umami’ noemen. Het krijgt pas het E-nummer 621 wanneer het aan een samengesteld product wordt toegevoegd. Het E621 op een pak bouillonblokjes of chips betekent dus: ‘mononatriumglutamaat, toegevoegd als smaakversterker. In deze hoeveelheid ruim veilig bevonden door de toxicologen van de EU. Eet u rustig door’.

Stoppen met eten?

Maar die goedbedoelde E’s worden tegenwoordig juist door velen gezien als het signaal om te stoppen met eten. Gezondheidscoach Ralph Moorman bijvoorbeeld bekritiseert scherp de wetenschap en het Voedingscentrum die de toevoegingen per definitie als veilig beschouwen. Ze zien volgens hem over het hoofd dat heel veel mensen toch last van die E-nummers hebben. ,,Natuurlijk zijn ze niet allemaal giftig”, zegt hij, ,,maar er zitten er wel degelijk tussen waar heel veel mensen gevoelig voor zijn.”

Bij het voornoemde E621 zegt Moorman ‘adhd-achtige klachten, duizeligheid en migraine’ bij zijn cliënten te zien. ,,E-nummers zijn dan misschien wel getest op giftigheid, maar we weten nog niet wat dit soort geïsoleerde stofjes op termijn doen buiten hun natuurlijke ‘matrix’; de manier waarop we ze al eeuwenlang van nature eten, bijvoorbeeld in een tomaat. Van chemische stoffen weten we dat al helemaal niet, om van de cocktail van toevoegingen die in veel bewerkt voedsel zit, maar te zwijgen. Ik zie E-nummers daarom als een groot experiment met de bevolking. Mijn advies is: mijden.”

Angstzaaierij

Fred Brouns, professor Gezondheid, Voedsel en Innovatie aan de Universiteit Maastricht, moet hier van zuchten. ,,Angstzaaierij en stemmingmakerij waar werkelijk geen enkele grond voor is. Er wordt júíst ook met geïsoleerde stoffen en in samenstelling getest”, zegt hij. Ook emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan noemt het matrixdenken van Moorman ‘ongefundeerd’. ,,Voor die matrixeffecten is geen bewijs, en ze zijn ook niet waarschijnlijk. Voor je darmen maakt het echt niks uit of een glutamaat in een tomaat zit of in een bouillonblokje.”

Brouns wijt de vertrouwenscrisis vooral aan de sociale media. ,,Je hebt tegenwoordig een heel legertje aan gezondheidsbloggers en mensen die zichzelf na zestien schriftelijke lessen voedingskundige noemen, maar eigenlijk weinig weten van wat voedsel doet en van zelfs de meest elementaire werking van het menselijk lichaam. Die voeden het wantrouwen enorm met allerlei slechte informatie.” Toch steekt hij ook de hand in eigen boezem. ,,De wetenschap is ook veel te veel naar binnen gericht. We moeten die bloggers bij de hand nemen en uitleggen hoe het werkelijk zit.”

Of die daar zin in hebben, is maar zeer de vraag. De sfeer lijkt onder de voor- en tegenstanders zodanig verziekt, dat de argumenten elkaar nauwelijks bereiken. Beschuldigingen van partijdigheid en cherrypicking vliegen over en weer.

Gezond of niet?

Toch zijn beide zijden het over één ding wel eens: of je de E-nummers nu wel of niet ongezond acht, de producten waar ze in zitten zijn dat vaak wel degelijk. Zwaarbewerkte producten met veel hulpstoffen zijn vaak enorm rijk aan zout, suiker en verzadigde vetten. Moorman: ,,En dat is de beste reden om met E-nummers te stoppen: de producten waar ze in zitten zijn meestal slecht voor je.”

De voedselproducenten hebben zelf inmiddels ook gemerkt dat wat bedacht was als een geruststelling, mensen nu juist wantrouwig maakt. E’tjes worden in rap tempo op allerlei manieren van verpakkingen verwijderd. Soms gebeurt dat door een verandering van receptuur, waarbij E621 bijvoorbeeld wordt vervangen door het van nature MSG-rijke gistextract. Soms wordt simpelweg de officiële chemische naam gebruikt, en het E-nummer niet eens meer genoemd. Op een blikje 7Up staat nu natriumcitraat, citroenzuur en appelzuur, in plaats van E331, E330 en E296. Alleen het mijden van E’tjes zal de consument dus niet helpen.

Het wantrouwen gaat verder dan gezondheidsfeiten, maar lijkt ook voort te komen uit een algemeen onbehagen over hoe we tegenwoordig eten, en een weerstand tegen waar deze additieven voor veel mensen voor zijn gaan staan. Dat is: een industriële voedselproductie waar winst maken prioriteit is, die geen oog heeft voor gezondheidsproblemen en de consument ook nog E330 voor citroenen verkoopt.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht