Zorg

Laagopgeleide zwangere vrouw blijft roken

Het lijkt erop dat het aantal laagopgeleide vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap relatief hoog blijft. Uit een door het Trimbos-instituut geanalyseerde steekproef dit jaar van TNO, blijkt dat 22 procent van de laagopgeleide vrouwen dagelijks heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Bij hoogopgeleide vrouwen is dat 1 procent. Dit verschilt niet veel van cijfers van vijf jaar geleden.

zwanger, roken

Bron: Flickr/ Andrew Vargas

De onderzoekgroep is te klein om harde conclusies uit de cijfers te halen, erkent een woordvoerster van het Trimbos. ,,Het signaal en het verschil zijn echter zorgwekkend. Dit zou betekenen dat er ieder jaar 15.000 baby’s worden geboren van wie de moeder is blijven roken.” Het Trimbos wil vervolgonderzoek doen naar het daadwerkelijk aantal zwangeren dat blijft roken.

Risico

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt onder meer het risico op een te vroeg geboren of te lichte baby, sterfte rond de geboorte, aangeboren afwijkingen bij het kind en wiegendood. Ook kunnen er gevolgen zijn op latere leeftijd, zoals longproblemen en mogelijk ook gedrags- en leerproblemen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht