Zorg

Grotere rol endoscopie bij behandelen dikkedarmkanker

Endoscopie kan een krachtig middel zijn bij de diagnose en behandeling van dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker. Dat stelde  hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten James Hardwick van het LUMC. “Endoscopie biedt in veel gevallen een goed alternatief voor een ingrijpende chirurgische ingreep.”

slokdarmkanker

Endoscopie (fbron: YouTube)

Hoe kan dikkedarmkanker ontstaan?

Dikkedarmkanker kan ontstaan uit een poliep, een woekering in het slijmvlies van de darm. Om kanker te voorkomen is het belangrijk om alle poliepen te vinden en te verwijderen. Maar dat is moeilijk, vertelt Hardwick. “Endoscopisten missen altijd een deel van de poliepen, gewoonweg omdat sommige poliepen heel moeilijk zichtbaar zijn.”

Hardwick verwacht veel van een nieuwe moleculaire beeldvormingstechniek: nabij-infrarode fluorescentie. “De patiënt krijgt een fluorescerend middel toegediend dat in de darmen specifiek aan poliepen hecht. Een colonoscoop met een speciale camera maakt dat we deze poliepen heldergroen zien oplichten.”

Minder complicaties

Het verwijderen van poliepen gebeurt in veel gevallen chirurgisch. “Chirurgen hebben het vaak over ‘een stukje van de darm wegsnijden’, maar dat vind ik veel te onschuldig klinken. Het is een zware operatie, met kans op complicaties als verklevingen, lekkages en infecties. En dat terwijl endoscopie een goed alternatief biedt. De techniek is inmiddels zo verfijnd dat we met endoscopie overal in de darm poliepen kunnen verwijderen. Poliklinisch en met een minimum aan complicaties.”
Hardwick vindt dan ook dat we vaker voor deze manier van behandelen moeten kiezen. “Dat kan als we werken aan meer kennis van de technieken, mogelijkheden en risico’s bij de endoscopisten zelf. Maar we moeten ook af van het feit dat de financiële vergoeding voor opereren relatief hoger is dan die voor endoscopisch ingrijpen.”

Twee uitersten

Er zijn interessante ontwikkelingen gaande in zijn vakgebied, constateert Hardwick. “Aan de ene kant zijn we steeds meer weefsel gaan verwijderen; ingrijpende operaties die de kans op overleven vergroten, maar de kwaliteit van leven na de operatie sterk verminderen. Aan de andere kant kiezen we ook vaker voor een minimaal invasieve behandeling met alleen bestraling. Steeds meer artsen zien in dat hard in de aanval gaan niet altijd de beste weg is. Voor oudere, zwakkere patiënten zijn de kosten dan groter dan de baten.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht