Zorg

Winterhanden en wintervoeten. De symptomen en de oplossing

Zodra de kou maar een beetje in de lucht zit krijgen heel veel mensen last van winterhanden en wintervoeten. De vingers en tenen worden wit, rood of zelfs blauw, ze zijn ijskoud en ze kunnen heel erg tintelen. Extra dikke sokken en handschoenen helpen niet ook al doen ze drie paar sokken aan.

Wintervoet- Foto: NDC Mediagroep

Het hart pompt het bloed door ons lichaam. Dankzij een goede doorbloeding krijgen alle cellen in ons lichaam zuurstof aangevoerd en kunnen ze koolstof afgeven. Ook alle belangrijke voedingsstoffen worden via de doorbloeding naar alle cellen in het lichaam gepompt. In de bloedbaan en in ons lichaam zitten in de haarvaten allemaal grote-en kleine bloedvaatjes. Vanuit het hart bekeken zijn de handen en de voeten de uiteinden van ons lichaam. Deze uiteinden zijn voor het hart het moeilijkst van vers bloed en zuurstof te voorzien. Diverse redenen kunnen er de oorzaak van zijn dat klein een grote bloedvaatjes verzwakken. Door de conditionele verzwakking van de bloedvaatjes zijn ze niet meer in staat om vers bloed op te nemen en stagneert de doorbloeding daar. De druk vanuit het hart is in de uiteinden het zwakst en dat zijn dan ook de eerste punten in het lichaam waar een verzwakte doorbloeding tot uiting komt.

Symptomen winterhanden en wintervoeten:

•Tintelende handen en /of voeten;
•(ijs-)koude handen en/of voeten;
•Witte, rode of blauwe handen en/of voeten;
•Overdag, maar vooral ook ’s nachts.
Het komt allemaal van binnenuit en het is aan te pakken door van binnenuit de doorbloeding te stimuleren, de vaatwanden te versterken en de kleine-en grote bloedvaten soepel te houden.

Alleen inwendig aanpakken?

Winterhanden en wintervoeten kunnen ook uitwendig aangepakt worden. Dit werkt het beste als ondersteuning bij de inwendige behandeling. Via een speciale, geheel natuurlijke crème worden de kleine haarvaatjes conditioneel versterkt. Doordat deze soepeler worden, stimuleert ook dit de doorbloeding, waardoor het koude gevoel weg gaat. Kortom, zijn dikke handschoenen en drie paar sokken nog niet genoeg om koude handen en voeten warm te maken? Denk dan eens aan de doorbloeding in het lichaam. Via geheel natuurlijke middelen kan men ervoor zorgen dat bloedvaatjes en haarvaatjes soepeler en sterker worden. Bovendien geeft dit het hart meer kracht om vers, warm bloed tot in de verste puntjes te stuwen om zo de akelige koude gevoelens weg te krijgen.

Gewoon altijd koud?

Er zijn ook genoeg mensen die geen winterhanden-en of voeten hebben, maar wel heel snel koud zijn. Ook mensen met chronische lichamelijke klachten en mensen die veel buiten werken, zweten en dan verkleumen door de koude wind, kunnen wel eens iets warmers gebruiken. Wol van het Angorakonijn houdt lichaamswarmte vast en neemt transpiratievocht op. Hierdoor krijg je het nooit koud en kun je (ook al zweet je snel) niet verkleumen omdat het vocht opgenomen wordt door de wol. Ideaal voor mensen die buiten werken en mensen met chronische/reumatische rugklachten en gewrichtsklachten.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht