Zorg

Als je man ineens een spierziekte heeft – Column ALS Mariska van Gennep

Mariska en haar gezin krijgen slecht nieuws te verwerken over de gezondheid van haar man. Mariska over de woorden die de wereld om haar heen wazig maakten: de diagnose.

Mariska

4 mei 2015
Maandag 4 mei 2015 is een datum die ik nooit meer zal vergeten. ‘s Ochtends heb ik me laten doorverbinden met de afdeling Neurologie van het ziekenhuis in Assen. Mijn man had zich gedurende het weekend een paar keer zó verslikt, dat we dachten dat hij er niet meer uitkwam. Eng. Hij was al doorverwezen naar een ziekenhuis in Utrecht vanwege zijn klachten, maar daar kon ik als vrouw van een nog-niet-patiënt geen invloed uitoefenen op een spoedige afspraak. Dan maar in Assen proberen. Het woord ‘spierziekte’ was bij ons eerste bezoek aan de neuroloog reeds gevallen. Dat er iets flink mis was, was duidelijk…

Zwemparadijs
Ons hele gezin had de rest van die dag genoten van een bezoek aan een zwemparadijs. Het paradijselijke was er snel af toen wij gehaast naar het ziekenhuis in Assen reden om de neuroloog te ontmoeten, hij had tijd voor ons weten vrij te maken. Onze oudste, Marleen, zette ons af bij het ziekenhuis en reed vervolgens met zus Veerle en broer Hendrik naar huis. Het was inmiddels dermate laat, dat we ons moesten melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp. Een vreemd gevoel. We bleken midden in het spitsuur met spoedgevallen terecht te zijn gekomen. Met de andere wachtenden knoopten we gesprekjes aan, wat voor de nodige afleiding zorgde. Het nam mijn ongerustheid echter niet weg. En waar bleef toch die neuroloog?

De donderklap
Een uur verstreek, waarna de neuroloog ons ophaalde en begeleidde naar zijn kantoor, weg uit de hectiek bij de Spoedeisende Hulp. Mijn man had een week eerder enkele tests ondergaan, welke de neuroloog nu herhaalde. Een stukje lopen, een tikje op zijn knieën, even op de tenen staan en meer van dat soort basale dingen waar een gezond mens niet eens bij stilstaat. De neuroloog vroeg wat wij al wisten. Het woord ‘spierziekte’ was gevallen. Maar dat was voor ons op dat moment nog zo breed, dat we bij wijze van spreken vermoedden dat hij met een prik hier of een pilletje daar weer beter zou zijn. De neuroloog aarzelde een paar tellen en vervolgens kwam de donderklap: ”We vermoeden dat u ALS heeft. Dit is ook de reden voor de verwijzing naar Utrecht, daar is een gespecialiseerd ALS-team. Zij kunnen met zekerheid vaststellen of het zo is, maar…” De wereld om mij heen werd wazig. ALS. ALS? ALS! De neuroloog ging verder met zijn verhaal, maar zijn woorden gingen grotendeels langs me heen. Iets met spraak, iets met spieren, het zal wel.

Raar nieuws
Verslagen, knuffelend en hoop zoekend bij elkaar, gingen we op huis aan. Wat ALS precies inhield, we wisten het niet. Ja, je gaat eraan dood. Langzaam dood. Twee van onze kinderen hadden thuis een maaltijd bereid, gelukkig maar. We hebben met zijn vieren gegeten en de doden -het was immers 4 mei- herdacht. Hendrik was wat laat vanwege zijn atletiektraining en kwam vlak na achten binnen, verontschuldigend. “Geeft niets kind, jij hebt je best gedaan. Wij hebben wel heel raar nieuws, ga maar even zitten.” Een korte pauze volgde, om daarna dan toch het nieuws te brengen. “Papa heeft zeer waarschijnlijk ALS”. En zoals wij eerder die avond de schrik van ons leven hadden gekregen, zo schrokken onze kinderen nu ook enorm. We vroegen ons allemaal af waarom de eerste neuroloog dit een week eerder niet onomwonden gezegd had. ’s Avonds ben ik nog even achter de computer gaan zitten en heb ik betrouwbare websites, zoals die van Stichting ALS en het UMCU, durven bezoeken. Blij werd ik daar niet van en dat is nog zwak uitgedrukt. Te heftig… slik.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 14 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht