Zorg

Onze laatste vakantie als gezin – Column ALS Mariska van Gennep

Mariska en Sjonny willen graag nog één keer met het hele gezin op reis, naar de Dominicaanse Republiek. Maar voordat ze hun koffers kunnen inpakken, zal Sjonny toch echt eerst door de keuring van de longarts moeten komen.

Mariska

Wens
Al vrij gauw nadat Sjon’s diagnose gesteld is geeft hij aan dat hij nog één keer met ons hele gezin op vakantie wil. Hij heeft jaren geleden gezegd dat hij, als we 25 jaar getrouwd zouden zijn, heel graag terug zou gaan naar de plek van onze huwelijksreis: de Dominicaanse Republiek. Nu hij weet dat hij er over 2 jaar misschien niet meer is, wil hij haast zetten achter deze reis. Op dit moment is hij nog aardig fit en kan hij zelf lopen. Zijn spraak gaat wel erg hard achteruit. Met de huisarts is uitgebreid gesproken over onze vakantiewens en hij ziet geen enkel bezwaar. We hebben ons laten sponsoren door familie en vrienden (lief!), en door ons reisbureau wordt een passende reis gezocht.

Thuisbeademingsteam
Het vooralsnog laatste bezoek aan ons ALS-team is aan het zogeheten thuisbeademingsteam. We stappen in de auto naar Groningen en vermoeden niets geks, want Sjonny slaapt nog steeds goed en heeft geen nachtmerries of hoofdpijn. We hadden al eerder in gesprekken vernomen, dat je als ALS-patiënt ’s nachts aan de beademing komt (als je dat wilt tenminste!) bij klachten als nachtmerries en hoofdpijn. Omdat hij die nog niet heeft, verwachten we eigenlijk een ‘standaard’ gesprek te hebben en daarna naar huis te kunnen gaan.

Koolzuur
Sjonny en ik worden ontvangen door de longarts en een stagiaire. De longarts legt uit dat hij wat vragen stelt en bloed afneemt om te testen hoe hoog het koolzuurgehalte in Sjons bloed is. Bij ALS-patiënten kunnen de ademhalingsspieren die gebruikt worden om uit te ademen minder gaan werken, zodat ze minder koolzuur uitstoten. Dit blijft dan achter in het lichaam. Het gesprek met de longarts verloopt goed en hij geeft aan dat hij voorlopig nog niet verwacht dat Sjonny gebruik hoeft te maken van de beademing, maar dat hij toch wil weten hoe het koolzuurgehalte is. Dat kan namelijk wel eens afwijken.

Einde vakantie?
Na het gesprek met de longarts krijgen we voorlichting: de gespecialiseerd verpleegkundige legt uit dat er twee vormen van beademing mogelijk zijn voor ALS-patiënten. Het eerste is een apparaat wat ’s nachts lucht afgeeft en waarbij je een kap over je mond en neus krijgt, het tweee is een canule die in de keel gezet wordt tijdens een operatie. In verreweg de meeste gevallen wordt gekozen voor het apparaat, mede omdat de canule het spreken nog lastiger of zelfs onmogelijk kan maken. Tijdens de uitleg komt de longarts binnen. Sjonny’s bloedwaarde laat een verhoogd koolzuurgehalte zien. Eigenlijk moet hij, als hij dat zelf wil, opgenomen worden om ingesteld te worden op het beademingsapparaat. Ik zeg een beetje gekscherend, dat dit na onze vakantie zou moeten gebeuren. “Waar gaat u heen”? vraagt de arts. “De Dominicaanse Republiek”, is mijn antwoord, “Sjonny’s wens om nog eens terug te keren naar het eiland van onze huwelijksreis. Dit was gepland als we 25 jaar getrouwd zouden zijn, maar het is de vraag of we dat gaan halen. Dan spreekt de arts zijn oordeel uit: “Als longarts wil ik u afraden om in uw toestand deze vliegreis te gaan maken”. “Op 10 km hoogte is de lucht veel ijler, in een normale toestand ga je sneller ademen. Het is de vraag of Sjon dit wel kan”. Fijn, domper nummer zoveel…

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 14 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht